CE Turceni a sistat negocierile cu BERD pentru cele 150 milioane euro

Complexul Energetic Turceni, producător de electricitate deţinut de stat, a sistat negocierile cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru împrumutul de 150 milioane euro necesar reabilitării grupului 3, până la înfiinţarea celor doi giganţi energetici.

"Am sistat negocierile cu cei de la BERD pentru că aşteptăm înfiinţarea companiilor Electra şi Hidroenergetica. Le-am prezentat celor de la BERD situaţia şi au avut loc şi discuţii la Ministerul Economiei despre acest credit. BERD vrea să discute direct cu compania mare ce ar urma să fie înfiinţată. Nu doar Complexul Energetic Turceni vrea să împrumute, ci sunt mai multe companii energetice care au nevoie de împrumuturi", a declarat directorul general al companiei, Octavian Graure.

Acesta a precizat totodată că este posibil ca BERD şi viitorii campioni energetici să demareze discuţii pentru împrumuturi mult mai mari.

Împrumutul de 150 milioane euro ar fi contribuit cu două treimi la realizarea investiţiilor necesare grupului 3.

De asemenea, Complexul Energetic Turceni şi BERD au semnat la 21 iulie 2009 acordul pentru un împrumut sindicalizat de 170 milioane euro, pe zece ani cu trei ani perioadă de graţie, finanţare destinată reabilitării şi modernizării grupului 6 al companiei energetice. Proiectul modernizării Grupului 6 se ridică la 224 milioane euro şi prevede proiectarea, achiziţionarea, punerea în funcţiune şi instalarea echipamentelor necesare pentru modernizarea Unităţii 6. Costurile suplimentare proiectului vor fi suportate de Complexul Turceni din surse proprii.

Procesul de obţinere a finanţării pentru modernizarea grupurilor energetice 3 şi 6 de la termocentrala Turceni a început în 2006, pentru suma de 300 milioane euro, şi a fost tergiversat până la finalul anului 2008.

Negocierile cu BERD au fost reluate în februarie 2009, pentru finanţarea unui singur grup, întrucât analiza pieţei financiare arăta că nu se va putea obţine un împrumut la valoarea finanţării ambelor grupuri. Astfel, împrumutul contractat atunci este mai mic faţă de cel pentru care s-a început negocierea în 2006.

Vizualizări: 59

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: