Ce vor să facă ceferiştii concediaţi cu plăţile compensatorii

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj au efectuat în urmă cu două zile servicii de preconcediere la CFR Marfă. Din discuţiile purtate cu persoanele care urmează să fie disponibilizate a reieşit că foarte multe intenţionează să plece să lucreze în străinătate. Există totuşi şi persoane care doresc să-şi deschidă propria afacere ţinând cont de faptul că vor primi câte 6 salarii de la societate şi un venit de completare din partea statului.

Aproximativ 70 de gorjeni, angajaţi ai CFR Marfă, vor fi disponibilizaţi începând cu data de 11 august. „Este vorba despre 65 de salariaţi de la Regionala Banat-Oltenia şi 2 angajaţi de la o regională din Constanţa care au domiciliul în Gorj. În cadrul serviciilor de preconcediere pe care le-am efectuat în cursul zilei de luni, persoanele ce urmează să fie disponibilizate au completat chestionare, fiecare optând pentru ceea ce vor să facă după aceea. O parte dintre cei trecuţi pe listă au spus că se vor pensiona, alţii vor să plece să lucreze în străinătate, iar unii doresc să-şi deschidă propria afacere”, a declarat Ana-Maria Niculescu, directorul adjunct al AJOFM Gorj.

Potrivit Contractului Colectiv de Muncă, disponibilizaţii de la CFR Marfă vor primi 6 salarii. De asemenea, pe lângă ajutorul de şomaj, vor mai beneficia şi de un venit de completare. Venitul de completare se va acorda pe perioade diferenţiate, în funcţie de vechime: timp de 12 luni pentru cei care au o vechime cuprinsă între 3-10 ani; timp de 20 de luni pentru cei cu vechime între 10-15 ani; timp de 22 de luni pentru cei cu vechime cuprinsă între 15-25 de ani şi 24 de luni pentru cei cu o vechime mai mare de 25 ani. „Ajutorul de şomaj se va suprapune cu venitul de completare, însă în ambele cazuri perioadele sunt diferenţiate în funcţie de vechime. În cazul venitului de completare se va face media salariului brut pe ultimele trei luni, dar dacă media este mai mare decât salariul mediu net pe economie la nivelul lunii ianuarie, venitul de completare va fi de 1620 de lei/lună. Dacă va fi ieşi o sumă mai mică, li se va da suma respectivă. Din cei cu care am vorbit toţi aveau pentru 20 de ani vechime”, a mai precizat Ana-Maria Niculescu.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: