Cea mai simplă reţetă de zacuscă de vinete

Zacusca de vinete este una dintre cele mai des întâlnite în bucătăriile gospodinelor dar aceasta a fost combinată de-a lungul timpului cu multe alte legume. Reţeta cea mai simplă de zacuscă este cea din ingredientele tradiţionale şi care nu conţine multe condimente.

Pentru a face o zacuscă gustoasă trebuie să alegeţi legume de calitate, vinete, gogoşari şi ceapă, şi să le coaceţi, dacă e posibil, la flacără şi nu la cuptor. Ca şi condimente în reţeta tradiţională se folosesc  doar sare, piper şi foi de dafin.

Ingrediente:

5 kg vinete; 

3 kg gogoşari; 

2 kg ceapă; 

1 litru de ulei; 

1 litru de bulion sau 1 kg de roşii;

5-7 foi de dafin;

piper

sare după gust.

Mod de preparare: Vinetele şi gogoşarii se coc, se curăţă de coajă, se lasă să se scurgă într-o strecurătoare, apoi se toacă. Ceapa, tocată mărunt, se căleşte foarte puţin în ulei, până devine uşor aurie. Se adaugă peste ceapă gogoşarii şi se lasă în continuare să se călească împreună cu ceapa, la foc domol, amestecându-se din 5 în 5 minute.

După 15 minute se adaugă vinetele, pasta de tomate, dafinul, sarea, piperul şi se lasă să fiarbă toate.

Zacusca se va fierbe la foc mic, amestecându-se des, iar spre sfârşit chiar încontinuu pentru a nu se prinde. Se va fierbe până scade şi se îngroaşe. Se va folosi o cratiţă în care preparatul să nu se prindă de fundul vasului. Zacusca este gata când uleiul se ridică la suprafaţă.

Vizualizări: 1,363

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: