Cea mai veche limbă din Europa se vorbeşte şi acum

Locuitorii din nord-estul Spaniei și sud-vestul Franței vorbesc cea mai veche limbă vie din Europa. Cei mai mulți dintre lingviști, experți și cercetători susţin că aceasta este cea mai veche limbă a cărei origine a rămas și astăzi necunoscută.

Cei mai renumiți lingviști și istorici cred că acestă limbă poate fi direct descendentul limbii vorbite de locuitorii peșterilor din Altamira, Ekain sau Lascaux. Este vorba despre limba Bască. Originile limbii basce datează încă din neolitic, însă există dovezi că ar putea fi chiar mai vechi. De asemenea, Euskara este numele nativ al limbii basce.

Acum, limba bască este vorbită de 37% din poporul basc, adică există aproximativ un milion de euskalduni, un cuvânt basc care înseamnă ”vorbitori de bască”, care își duc viața în teritoriile basce de pe ambele părți ale Pirineilor. În plus, exact în această zonă se află și cele mai relevante situri paleolitice și au fost găsite cele mai multe arte rupestre din Europa.

Basca nu are nicio legătură cu nicio altă limbă cunoscută și încă se caută anumite conexiuni cu alte limbi. Deși euskara este o limbă veche, este folosită și astăzi, fiind parte integrantă a societății basce. Astfel, instituțiile, afacerile, școlile, casele și populația bască folosesc limba bască în viața de zi cu zi.

Țara Bascilor este o comunitate autonomă din Spania regăsită în nordul Peninsulei Iberice. Teritoriul este format din 7 regiuni și teritorii istorice iar capitala Țării Bascilor este Vitoria.

Vizualizări: 1,181

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: