Ceartă între PDL şi PSD pe banii bisericilor

Banii alocaţi pentru reabilitarea unor biserici din judeţul Gorj au aprins scântei în şedinţa Consiliului Judeţean de vineri. Ion Călinoiu şi Dan Vâlceanu s-au luat la ceartă, discuţia degenerând într-un conflict politic, fiecare apărându-şi partidul pe care îl reprezintă. După ce Călinoiu i-a oprit microfonul, Vâlceanu l-a acuzat pe şeful judeţului de „atitudine ceauşistă” şi de „lipsă de bun simţ”.

Consilierii judeţeni au dezbătut, în cadrul unei şedinţe extraordinare, un proiect de lege care viza repartizarea pe unităţi de cult a sumei de 150.000 lei, la solicitarea Mitropoliei Oltenia. Iniţial, banii au fost repartizaţi astfel: 20.000 de lei pentru Biserica „Sfânta Cuvioasă Paraschiva” din satul Celei; 10.000 de lei pentru Parohia „Sfânta Varvara” din Târgu Jiu; 50.000 de lei pentru Biserica „Sfântul Mucenic Gheorghe” din satul Dolceşti; 50.000 de lei pentru Biserica „Sfântul Proroc Ilie” Parohia Sadu II şi 50.000 de lei pentru Mănăstirea Dealu Mare.

Consilierii USL au propus ca din banii fiecărei biserici să se aloce o anumită sumă pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a bisericii din faţa Prefecturii. „Propunem să luăm 5.000 de lei de la biserica din Celei, 10.000 de lei de la biserica din Dolceşti, 10.000 de lei de la biserica din Sadu şi 5.000 de lei de la Mănăstirea Dealu Mare. În aceste condiţii am aduna suma de 30.000 de lei pentru a o aloca bisericii din faţa Prefecturii în vederea finalizării lucrărilor”, a precizat Gheorghe Milosteanu, consilier judeţean USL.

Consilierul PDL, Dan Vâlceanu, a cerut ca alocarea banilor să fie proporţională. „Mi se pare normal să avem o logică la împărţirea banilor. Poate luăm bani de la biserici care sunt în faza de finalizare a lucrărilor. Dumneavoastră ştiţi de ce dăm bani la Celei sau la Dolceşti? Nu cred că e corect să luăm bani de la bisericile care au solicitat fonduri şi să primească alta care nu a solicitat”, s-a revoltat Vâlceanu.

Discuţia a degenerat într-un conflict politic

Preşedintele Ion Călinoiu i-a explicat lui Vâlceanu că biserica de la Celei are nevoie de bani pentru pictură, iar cea de la Dolceşti pentru achitarea unor datorii. De asemenea, liderul PSD i-a spus democrat-liberalului că fosta guvernare portocalie a îngropat ţara în datorii.

Pe Vâlceanu l-a deranjat referirea lui Călinoiu la guvernarea PDL. “Nu cred că în Consiliul Judeţean trebuie să vorbim despre faptul că eu sunt de la PDL şi dumneavoastră de la PSD”, a precizat şeful PDL. Ion Călinoiu a apărat actuala guvernare. “Aţi nenorocit ţara, nu vedeţi că noi acum plătim oalele sparte de voi? Dacă nu venea guvernarea USL foarte multe primării din Gorj intrau în faliment din cauza arieratelor”, a replicat Ion Călinoiu. După ce a creat conflictul, şeful judeţului a bătut în retragere. „Sper că s-au lămurit lucrurile şi ar fi bine să le vină mintea la cap unora pentru a începe un an în linişte”, a spus Călinoiu. „Cred că dumneavoastră (n.r. – să vă vină mintea la cap). Spuneţi că noi am nenorocit ţara, dar până acum aţi făcut patru rectificări în minus”, a replicat Vâlceanu. „Pot fi şi eu printre aceia, dar sunt mai în vârstă, iar dumneavoastră sunteţi mai tânăr şi aveţi timp de recuperat”, a încheiat Călinoiu. Vâlceanu nu a mai putut da o altă replică pentru că Ion Călinoiu i-a tăiat microfonul.

„Călinoiu se crede la coasă”

Discuţiile contradictorii au continuat şi după şedinţă, Vâlceanu acuzându-l pe Călinoiu de atitudine dictatorială. „Domnul Călinoiu mi-a tăiat microfonul dând dovadă de lipsă de bun simţ. Este o atitudine ceauşistă, dictatorială, a unui om peste care a trecut timpul, dar care a rămas tot cu gândul la şedinţele partidului comunist. Aici nu suntem nici la PAS şi nici la Direcţia Agricolă, suntem într-un organ deliberativ, unde fiecare consilier are dreptul să-şi spună opinia. Discuţia a vizat o repartizare logică a banilor, însă a degenerat într-una politică. Ion Călinoiu se crede la coasă ori la judeţeana de partid”, a spus Dan Vâlceanu. Preşedintele Consiliului Judeţean a răspuns că se aştepta la atitudinea de opoziţie a lui Vâlceanu. „Mă aşteptam la atitudinea lui Dan Vâlceanu. Am provocat această discuţie pentru a vedea cum arată omul atât în faţă, cât şi în spate”, a precizat Ion Călinoiu.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: