Ceilalți

În 2009, vizionarul regizor sud-african Neill Blomkamp avea un debut senzațional cu District 9, un SF atât de real și de original încât, ca la orice mare idee, te întrebi cum de a putut trece un secol de cinematografie și mai multe de alte forme de artă fără ca cineva să se fi gândit la ea. District 9 este situat într-un viitor incert, în care conviețuirea cu extratereștrii veniți deja de câteva generații pe Pământ este un dat. Naufragiați pe Terra, extratereștrii ar vrea să plece, dar pământenii nu le înapoiază nava, așa că alienșii încep să se înmulțească pe Pământ și să-și facă o comunitate însemnată, izolată însă de oameni în suburbii separate de garduri. În timp ce extratereștrii care nu vor să facă nici un rău oamenilor sunt tot mai oprimați, oamenii devin tot mai deranjați de prezența lor și de faptul că guvernul cheltuieşte bani pentru ei. Metafora care trimite la apartheid nici măcar nu e foarte subtilă, dar realizarea lui Blomkamp, care dă impresia că te uiți la un documentar, cu niște filmări din mână extraordinar de dinamice și niște testimoniale foarte credibile, este ireproșabilă. District 9 a primit review-uri extraordinare pentru un SF dintr-o țară izolată la nivel cultural, ca Africa de Sud. ”Pentru un film plin de violență și de imagini care te scandalizează, District 9 are un spirit cald și puternic care îl face inexplicabil de fermecător” - CNN.com. ”Te face să sari de pe scaun, dar mai presus de toate te face să gândești” - Sacramento News. ”Vizionar și extraordinar” - Daily Star. ”Din când în când, rar, poate de 3-4 ori într-un deceniu, apare un film din acela rar care ne demonstrează că încă mai există originalitate în această industrie și că cinematograful încă poate să fie proaspăt și entuziasmant” - The Times.

La 6 ani după District 9, un regizor dintr-o țară la fel de izolată, dar ceva mai cunoscută nouă – Ungaria -, vine cu o capodoperă cu mesaj asemănător. Doar că chiar și mai emoționantă, pentru că în loc de extratereștri folosește câini. Ideea lui Kornel Mundruczo estee simplă: într-o țară în care câinii sunt asupriți, vânați și uciși pentru o vină care nu aparține victimelor, ci vânătorilor, câinii se revoltă. Rezultă un fel de Păsările al lui Hitchcock mult mai ciudat și mai emoționant în care armate de câini învață să lupte pentru drepturile lor. Câștigător de Un certain regard la Cannes, White God a primit recenzii chiar și mai laudative decât District 9 și este un must see al lunii februarie.

Într-o societate în care tindem să uităm că toți oamenii sunt la fel și doar expunerea la clime diferite i-a colorat diferit, într-o societate în care opinia publică nu poate opera, ca în cazul recentelor atentate de la Paris, cu noțiuni simple cum sunt criminali/victime ale crimelor, și mai ales într-o societate maghiară în  care străinii sunt priviți cu suspiciune și extrema dreaptă câștigă tot mai mult teren, un astfel de film reprezintă o gură de încredere și aer curat.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: