Pîrvulescu (FNME): Nu e vina salariaţilor că a condus Ciurel catastrofal

Sindicatele şi administraţia CE Oltenia au avut o primă întâlnire la care au ajuns la un numitor comun. Sindicatele solicită menţinerea veniturilor din 2014, ceea ce se va putea face doar prin concedierea a 3000 de salariaţi. Planul de restructurare ar putea fi aplicat de la 1 iunie 2015. Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, spune că va semna doar dacă angajaţii primesc plăţi compensatorii şi venit de completare. Sindicaliştii au propus diminuarea salariilor şefilor din CE Oltenia.

Reporter: Care sunt propunerile făcute de administraţia CE Oltenia la ultima şedinţă a comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Muncă?

Dumitru Pîrvulescu: Au venit cu o propunere de a recalcula pe anumite doleanţe ale noastre. În sensul de a încerca să se dea cele trei prime, nu din fondul de salarii, ci din bonusuri, ca şi tichete cadou, de a majora fondul de salarii undeva spre 709 milioane, să încerce să vadă dacă la salariaţii care rămân pot să rămână cu toate drepturile, pentru că asta a fost solicitarea noastră. Am propus şi diminuarea salariilor şefilor, astfel încât indicele de ierarhizare să nu mai fie 1 la 12, să coboare undeva cum era înainte 1 la 6,5.

Rep.: Aţi ajuns la un acord?   

D.P.: Nu, nu. La un acord se va ajunge în momentul în care se va semna ceva. Au zis că vor face calcule. Solicitările noastre sunt acelea ca salariaţii să nu piardă absolut nimic din ce au avut în 2014 pentru că nu e vina lor că Ciurel a condus catastrofal această unitate. Mai mult, nu e normal ca Ciurel să reducă veniturile la salariaţi în momentul în care el le cere să producă mai mult cărbune şi mai multă energie, şi cu oameni mai puţini, colac peste pupăză.

Rep.: Când va fi pus în aplicare planul de restructurare propus de administraţie, care prevede scoaterea a 3000 de salariaţi din sistem? 

D.P.: Prima dată trebuie văzut când o să apară Hotărâre de Guvern prin care noi să fim incluşi pe ordonanţa 36 cu sume aferente şi cu număr de personal aferent şi veniturile de completare pe acea ordonanţă. În luna iunie se doreşte, dar toate sunt condiţionate. Concedierea colectivă se va face urmând de anumiţi paşi daţi de legislaţie. Nu poţi începe un program de restructurare dacă eu nu ştiu dacă am sau nu acel venit de completare. Dacă nu avem acest venit, restructurarea nu se poate face.

Rep.: Care sunt condiţiile în care vor pleca aceşti salariaţi?

D.P.: Condiţiile pleacă de la premiza aceea promisă şi de ministrul Pop, că o să ne prindă pe o hotărâre de Guvern prin care salariaţii în număr de nu ştiu cât de la CEO vor beneficia de venit de completare conform ordonanţei 36/2011. Ciurel s-a contrazis, a zis o dată că au condiţii de pensionare 1300 şi la un post TV a zis 1800. Părerea mea este că nici el nu ştie ce oameni au condiţii de pensionare în CEO. Oricum, noi le-am cerut ca atunci când fac acest lucru, când se va obţine hotărârea, salariaţii care sunt prinşi pe pre-pensionare să fie verificaţi la Casa de Pensii pentru a nu avea surprize la data la care ei termină acea perioadă cu venit de completare. Atâta timp cât nu vin cu certitudine de la Casa de Pensii că persoanele x,y,z, au condiţii de pensionare în perioada asta, noi nu vom semna acel program.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: