Centrele de permanență, costisitoare și ineficiente

Gândite să preia cazurile mai puțin grave și astfel să nu mai fie aglomerate Unitățile de Primiri Urgențe din spitale, s-a ajuns la concluzia că centrele de permanență doar primesc bani. O gardă la un centru de permanență depășește 900 de lei, dar prea puțini oameni apelează la serviciile cadrelor medicale de aici și se adresează tot spitalelor, chiar dacă problemele lor ar putea fi tratate în aceste centre de permanență.

20 de astfel de centre activează la nivelul județului Gorj. Dintre acestea, 3 sunt în Târgu Jiu. Puțini sunt cei care merg la un centru de permanență când au vreo problemă. Asta în ciuda faptului că tarifele aproape că s-au triplat la un centru. „Nu sunt 100% mulțumit de activitatea care se desfășoară în centrele de permanență, mai ales de când s-au mărit tarifele începând cu ianuarie 2018. Avem 20 de centre de permanență în Gorj. Trei sunt în Târgu Jiu, avem la Motru, la Sadu, Cătunele, în mai multe localități. Își defășoară activitatea peste 100 de medici. Cred că sunt 115, cam 100 sunt medici de familie. Restul sunt medici angajați”, a explicat Daniel Șurlea, președintele CAS Gorj.

Totodată, tarifele au crescut și pentru asistenți. Fiecare primește 40 de lei pentru o oră petrecută în centrul de permanență. Cu toate acestea, puțini sunt bolnavii care se îndreaptă spre aceste centre. „Poate ele ar trebui gândite altfel, mai ales cele din oraș, pentru a degreva un pic activitatea din Unitatea de Primiri Urgențe. Tarifele au crescut foarte mult de anul trecut și, dacă aveam tariful pe oră, la un medic, de 12 lei, din ianuarie 2018, e de 40 de lei, de peste trei ori mai mare. Adică un medic, într-o gardă de 24 de ore, într-un centru de permanență, ia 960 de lei, care sunt bani destul de mulți. Nu își plătește asistenți din acești bani. Erau tarifele între 8 – 10 lei, au crescut până la 22 lei. Pentru asistenți, primesc bani separat. Pentru medicamente, a crescut tariful. La fel și cheltuielile de administrare și funcționare. Dacă adunăm toate tarifele astea pe oră, ajungem la aproape 90 de lei pe oră finanțare pentru un centru de permanență”, a mai transmis președintele Casei de Asigurări de Sănătate Gorj.

Vizualizări: 1,914

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: