Centru social în clădirea fostei Cariere Bustuchin

Autorităţile locale din Bustuchin au un plan amenajarea unui centru social pentru bătrâni sau pentru copiii care provin din familii cu probleme. Acest centru ar putea funcţiona într-o clădire dezafectată care, în urmă cu ani buni a aparţinut Carierei Bustuchin. După ce unitatea minieră şi-a închis porţile, clădirea a fost preluată de administraţia locală. În acest moment Ion Ciocea, împreună cu autorităţile judeţene, încearcă să găsească cea mai bună soluţie pentru acest bloc lăsat în paragină.

Pentru că în comuna Bustuchin, dar şi în localităţile învecinate sunt foarte mulţi bătrâni maltrataţi sau abandonaţi, prima opţiune a primarului Ion Ciocea a fost transformarea fostei clădiri a unităţii miniere într-un azil de bătrâni. În acest sens a fost cerut şi sprijinul specialiştilor de la Consiliul Judeţean, iar în Bustuchin a ajuns un arhitect ce a creionat un proiect. „Eu am primit în urmă cu câţiva ani de la exploatarea minieră Cariera Bustuchin un bloc format din parter şi etajul 1. Este un bloc care acum se află într-o avansată stare de degradare pentru că de aproximativ 10 ani cariera Bustuchin şi-a închis porţile, iar aceste clădiri au fost părăsite și pe zi ce trece se degradează. Am avut o discuţie cu domnul Călinoiu și i-am spus ce am de gând să fac în acest bloc şi aş vrea să fiu ajutat de cu specialiști din  cadrul Consiliului Judeţean. Am adus un arhitect şi încerc să creionez un proiect pentru persoane vârstnice, să facem un sediu social, ca să nu zicem azil pentru bătrânii care sunt maltratați sau au fost abandonați, pentru că noi cunoaștem foarte multe cazuri atât în Bustuchin dar și în comunele învecinate. Poate nu avem noi locuri pentru câte cazuri sunt“, a spus Ion Ciocea.

A altă variantă: un centru pentru copii

Autorităţile din comuna Bustuchin au luat în calcul şi amenajarea unui centru pentru copiii care provin din familii cu probleme sociale şi care prezintă risc de abandon şcolar. „Avem în vedere şi un al doilea aspect, pentru că și în Bustuchin sunt familii destrămate şi copiii nu se duc la școală, au ajuns să cerșească, chiar zilele astea i-au dus la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului. Luăm în calcul și un centru pentru acești copiii. Purtăm discuții în acest sens, pentru a găsi cea mai bună variantă. Ar fi bine  să facem un centru și pentru acești copiii, care foarte mulți au părinții plecați în străinătate. Nu putem să pierdem acești copiii care pot deveni cerșetoriu, abandonează școala și pot fi viitori infractori. Lângă acel imobil avem și o școală, reabilitată anul trecut, unde învață aproximativ 200 de elevi și mai este spațiu pentru alții“, a precizat primarul din Bustuchin.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: