Douăzeci de familii, ameninţate de alunecări! Ce face primarul Ciocea!

Alunecările de teren au creat probleme în satul Poiana Seciurile din comuna Bustuchin, iar pericolul nu a trecut în zonă. După ce 40 de familii au fost strămutate la Cojani, acum aproximativ 20 de gospodării sunt ameninţate de alunecări de teren, iar autorităţile locale nu pot sta liniştite. Primarul Ion Ciocea încearcă să atragă în comună fonduri europene dar şi să construiască un bloc de locuinţe sociale în cazul în care alunecările de teren vor distruge casele localnicilor.

Alunecările de teren continuă să creeze probleme în satul Poiana Seciurile din comuna Bustuchin, iar în aceste condiţii autorităţile locale s-au văzut nevoite să ia măsuri ca să poate salva această zonă unde sunt aproximativ 300 de gospodării. Primarul Ion Ciocea, cu sprijinul consilierilor locali, a luat legătura cu mai mulţi specialişti în proiecte pentru atragerea de fonduri europene şi au fost demarate procedurile necesare în vederea întocmirii documentaţiei pentru a face cererea de finanţare în vederea consolidării satului Poiana Seciurile. „Eu am decis să atrag fonduri europene în comună aţa cum am făcut şi în trecut. Am discutat în această perioadă cu mai mulţi consultanţi din ţară care au experiență în domeniu și deja am început să face documentaţia. Acum ne gândim de unde să facem rost de bani să achităm, însă trebuie să începem de undeva. Este vorba de studiile geo, topo, studiile de fezabilitate pentru a completa cererea de finanţare“, a explicat primarul. El a mai spus că în acest proiect va prinde şi reabilitarea tuturor drumurilor care au fost afectate de alunecările de teren, dar şi consolidarea vetrei de sat din Poiana Seciurile. „Sperăm să obţinem acest bani. Este vorba de 300 și ceva de gospodării și sperăm ca problema din acest sat să fie rezolvată“, a declarat Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin.

De la casă la bloc

Dacă proiectul pentru consolidarea satului Poiana Seciurile ar putea fi rezolvat cu bani europeni în perioada 2014-2020, primarul din Bustuchin a făcut demersuri la Ministerul Dezvoltării pentru construirea unui bloc de locuințe sociale, asta în cazul în care cele 20 de familii ameninţate în acest moment de alunecările de teren vor rămâne fără case. Ion Ciocea vrea ca aceşti cetăţeni să rămână în comună şi să nu mai fie strămutaţi în alte localităţi, aşa cum s-a întâmplat în 2006. „După alunecările din 2006 am strămutat aproximativ 40 de familii la Cojani și dacă se va mai întâmpla vreo nenorocire trebuie să fim pregătiți. Alunecările de teren au ajuns cam la un metru de alte gospodării din acest sat și dacă gospodăriile vor fi afectate vrea să le ofer cetăţenilor posibilitatea să rămână în comună, pentru că din cei care au fost strămutaţi, foarte puţini s-au mutat la Cojani. Acum mai sunt în pericol 20 de gospodării și am făcut foarte multe demersuri pentru a construi un bloc de locuinţe sociale pentru aproximativ 30 de familii. Cu aceste locuinţe s-ar rezolva problema familiilor aflate în pericol“, a mai spus Ion Ciocea.

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: