Centrul „Brâncuşi“ nu renunţă la spaţiul de pe Minerilor

Doru Strîmbulescu, directorul Centrului Judeţean de Cultură „Constantin Brâncuşi“, a declarat într-o emisiune la un post local de televiziune că nu a renunţat la ideea preluării centralei termice din Cartierul Minerului şi a dat câteva detalii despre ideile privind folosirea spaţiului.

La începutul săptămânii, pe ordinea de zi a Consiliul Local Târgu Jiu a fost un proiect de hotărâre privind atribuirea către Centrul „Brâncuşi“ a unei centrale termice de pe Minerilor, pentru a înfiinţa un Muzeu de artă contemporană cu numele sculptorului. Această propunere a scandalizat opinia publică considerându-se că acel cartier nu ar fi potrivit pentru găzduirea unui muzeu. Primarul Florin Cârciumaru, sub presiunea presei, a scos de pe ordinea de zi proiectul menţionând că a fost o eroare şi că pe Minerilor nu ar fi fost un muzeu. Directorul Strîmbulescu spune că titulatura de muzeu a fost nefericită, ceea ce a dus la o înţelegere greşită a proiectului.

Multe idei

Doru Strîmbulescu a declarat că nu s-a gândit ca acel spaţiu să fie transformat în muzeu, ci dorea un loc în care să aibă loc într-adevăr şi evenimente culturale, dar mai ales să găzduiască arhive, cărţi şi alte obiecte privind oprea lui Brâncuşi. Directorul a mai spus că la anul va fi luat de la Institutul Naţional de Patrimoniu (INP) tot ce deţine instituţia despre Brâncuşi. Se poartă, spune acesta, şi discuţii despre donarea unor cărţi şi arhive referitoare la sculptorul de la Hobiţa. „Suntem în discuţii pentru preluarea unor biblioteci. Sunt oameni care vor să doneze Centrului şi astfel de biblioteci, arhive, referitoare la opera şi viaţa lui Constantin Brâncuşi. În condiţiile în care spaţiul pe care-l deţine Centrul e insuficient, atunci eram nevoit să găsesc un alt spaţiu“.

Directorul a menţionat că nu renunţă la centrala de pe Minerilor, unde spune că va fi înfiinţat un centru neconvenţional de creaţie. „El are şi semnificaţia unui spaţiu de creaţie, unde se întâmplă lucruri care ţin de domeniul artei şi nu renunţ pentru că eu cred că o idee bună. Sunt anumite evenimente pe care doresc să le fac cu o frecvenţă de o săptămână, pot invita oameni din ţară şi din afara ţării. Nu m-am gândit în momentul respectiv că acel cartier ar fi un ghetou. Cred că e o exagerare şi un afront adus celor din acea zonă. Consider că ar fi pozitiv ca în toate zonele oraşului să fie astfel de locuri, fie că e în 9 Mai, fie că în Debarcader. Nu putem vorbi de faptul că putem face cultură doar în centru“, a declarat Strîmbulescu la TV Sud. El a menţionat că pentru demararea acestui proiect a primit propuneri şi sprijin de la Uniunea Artiştilor Plastici şi Ordinul Arhitecţilor. Rămâne de văzut cum va fi folosit acest spaţiu şi dacă el va aduce plus valoare activităţii de promovare a lui Constantin Brâncuşi.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: