Minerii și Valea și-au pierdut din nou răbdarea

Nici 24 de ore nu a durat protestul pe care câteva sute de ortaci l-au declanșat miercuri seara, dar spiritele s-ar putea încinge din nou dacă promisiunile care li s-au făcut ieri greviștilor nu vor fi respectate. Minerii au oprit lucrul și au venit pe jos de la Lonea la Petroșani, vreo 8 km, după care au stat în curtea fostei Companii Naționale a Huilei, înglobată în Complexul Energetic Hunedoara, pe modelul fostei Societăți Naționale a Lignitului Oltenia, prinsă în CE Oltenia.

Ortacii nu au avut răbdare să aştepte finalizarea negocierilor dintre liderii lor şi directorii a căror demisie o cer, astfel că în jur de o sută dintre ei au forţat intrarea în companie.

Liderii sindicali au fost nevoiți să sisteze temporar negocierile cu directorii și să iasă afară pentru a-și potoli oamenii, aceștia explicându-le ortacilor că nu vor rezolva nimic dacă vin și îi iau pe șefi pe sus. Întorși în curtea unității, oamenii și-au spus însă nemulțumirea cu voce tare, țipând suficient de mult încât să fie auziți și din birourile directorilor. „Până când să îi mai suportăm noi în spatele nostru? Eu muncesc la lopată și de abia iau 2000 de lei, iar ei stau aici într-o mie de birouri și au toți salarii de la 10.000 de lei în sus. Șefii au 30.000 de lei leafă, iar de noi își bat joc. Până când să îi suportăm? Dacă nu pleacă îi facem noi să plece”, a spus un miner extrem de revoltat pe situația în care a ajuns activitatea minieră din Valea Jiului.

Cei mai în vârstă dintre ortaci spuneau că niciodată nu au pomenit ca la o grevă să nu vină nimeni din partea administrației să le vorbească, ceea ce i-a și supărat pe protestatari și i-a determinat să dea buzna în sediul fostei companii. „Venea unul aici la noi și ne vorbea de pe scară, dar acum nici nu ne bagă în seamă. Ne-au divizat cât au putut, ne-au tot restructurat și acum mai suntem o mână de oameni. Nu avem cum să fim mulțumiți cu actuala stare de lucruri”, a spus un ortac mai în vârstă, în timp ce un altul, mai tânăr, dar cu hainele de lucru rupte pe el a vorbit despre greutățile de zi cu zi de la locul de muncă. „Și-au bătut joc de noi în ultimul hal. Am ajuns să venim cu piese de acasă ca să reparăm utilajele sau să ne cumpărăm ce ne trebuie și să așteptăm că poate vreodată ne dau ei banii înapoi. Am luat lanț de drujbă, am dus bonurile și aștept de un an de zile deconturile. Ei fac excursii în Bahamas cu ce lefuri au, iar noi stăm aici și își bat joc de noi. Nu vine unul să ne vorbească”, a spus bărbatul.

În cele din urmă, ieri după-amiază, ortacii au fost asigurați de liderul lor Petre Nica, prim-vicepreședinte al Federației Naționale Mine Energie, că li se vor rezolva multe din cele 11 doleanțe cu care au mers la negocieri. Tichete de masă de circa 100 de lei ar trebui achitate azi, iar negocierile pentru prima de Crăciun ar urma să consfințească acordarea unei sume de cel puțin 400 de lei, deși ortacii au cerut minim 700 pentru a nu-i lua și pe sindicaliști pe sus. Acestora li s-au mai promis și fonduri pentru echipamentele de lucru și cele de protecție a muncii, dar și o întrunire de urgență a Consiliului de Administrație al CEH pentru a-i schimba pe actualii șefi ai complexului energetic. Ședința CA-ului ar urma să aibă loc până luni, minerilor promițându-li-se că de sărbători vor avea nu doar o primă, ci și noi directori, care să se îngrijească de problemele lor, promisiuni de acest gen fiind făcute însă și cu ocazia altor greve din trecut.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: