CEO, împiedicat de Greenpeace să defrișeze 60 de hectare de pădure

Cea mai mare organizație ecologistă din lume, Greenpeace, este în continuare cu ochii pe cel mai mare producător și poluator din Oltenia, complexul energetic condus de Laurențiu Ciurel pierzând într-o primă etapă un proces pe care activiștii de mediu l-au intentat pentru a bloca în instanță defrișarea a aproape 60 de hectare de pădure. Arborii salvați de ecologiști sunt situați în zona Rovinari, acolo unde cei de la Greenpeace au măsurat și poluarea din aer, dar s-au urcat și pe unul dintre turnurile termocentralei, pentru a protesta față de poluarea produsă.

Două dintre cele mai active organizații ecologiste din lume, Greenpeace și Bankwatch România, cea din urmă ocupându-se în special de problemele din Europa de Est, au obținut în instanță anularea unui acord de mediu în baza căruia zeci de hectare de pădure ar fi devenit amintire, la fel ca multe altele, Complexul Energetic Oltenia dorind să exploateze rezervele de cărbune din subsol. Acordul respectiv, denumit „Scoaterea definitivă din fondul forestier a suprafeței de 66,5 ha din care terenuri forestiere 58,9586 ha amplasate în Ocolul Silvic Târgu Jiu, UP I Strâmba, pentru continuarea lucrărilor de extragere a lignitului în cadrul perimetrului de exploatare Tismana I – Exploatarea Minieră Rovinari” a fost contestat în instanță și judecătorii, într-o primă etapă, le-au dat dreptate ecologiștilor.

Bucuria ecologiștilor

Complexul Energetic Oltenia nu a dat publicității nici un punct de vedere cu privire la decizia instanței și nici după ce Greenpeace România a anunțat victoria pe care a avut-o pe fond în acest proces. Managerul privat Laurențiu Ciurel are oricum multe alte probleme de rezolvat în această perioadă, compania așteptând probabil să vadă o sentință finală din partea instanțelor de judecată. Până atunci, activiștii de mediu se bucură din plin de reușita lor. „Decizia tribunalului este un nou prilej de a cere guvernului să ofere României un viitor energetic curat, în care resursele periculoase pentru sănătate, mediu și climă, precum cărbunele, nu își mai au locul. Subliniem, de asemenea, urgența acestor măsuri, precum și importanța susținerii de către țara noastră a unor obiective climatice ambițioase pentru viitorul acord global”, spune coordonatorul Greenpeace România, Ionuț Cepraga, într-un comunicat de presă. Și Ionuț Apostol, de la Bankwatch România crede că CEO nu ar trebui să mai taie păduri atâta timp cât cererea de cărbune și de energie produsă pe bază de lignit rămâne redusă. „Complexul Energetic Oltenia are dificultăți în funcționare în condițiile scăderii consumului de energie electrică și a dezvoltării surselor regenerabile de energie în România. Astfel, extinderea carierelor de lignit și distrugerile asociate acestora trebuie să fie analizate rațional și în orice caz proiectele trebuie să respecte legislația de protecție a mediului în vigoare“, a spus Apostol.

Ecologiștii, tot mai activi la Rovinari

Greenpeace și-a început lupta cu CE Oltenia în urmă cu câțiva ani, când mai mulți activiști ai săi au sărit gardul termocentralei Rovinari și s-au urcat pe unul din turnurile de răcire pentru a atrage atenția asupra problemelor de mediu. În primăvară, ecologiștii au revenit la Rovinari și au măsurat calitatea aerului din oraș, parametrii înregistrați de aceștia arătând o poluare peste limite, negată însă de cei de la CEO, termocentralele din Gorj fiind recunoscute în toată Europa ca fiind unul dintre cei mai mari poluatori de pe continent. Acum, ecologiștii luptă în instanță pentru a salva zeci de hectare de pădure și, la cum stau lucrurile, au și câștig de cauză în fața administrației CEO.

Defrișarea unei suprafețe atât de mari este o lovitură grea pentru mediul natural. Când însă acest lucru are ca scop extinderea unei cariere de cărbune, prejudiciul este nebănuit de mare. Vorbim de cărbune, combustibilul cel mai dăunător pentru sănătate, care cauzează anual mii de decese premature: conform statisticilor, în România anului 2010, folosirea cărbunelui în termocentrale a făcut mai multe victime decât accidentele de circulație. Și mai grav, cărbunele este resursa cu impactul cel mai puternic asupra climei, iar așa cum vedem tot mai des și tot mai aproape de noi, schimbările climatice aduc fenomene meteorologice devastatoare”, a mai precizat Ionuț Cepraga, coordonator de campanii la Greenpeace.

BLOCAJ

Carierele din Complexul Energetic Oltenia sunt blocate din lipsa fronturilor de lucru. Pe lângă blocajul generat de procesele cu organizaţiile de mediu, este şi acela al lipsei exproprierilor, deoarece guvernul nu aprobă aplicarea Legii 255 pentru exproprierea pe utilitate publică a unor perimetre din Gorj. În februarie 2014, Guvernul promitea că va aproba declanşarea procedurilor de expropriere, în baza Legii 255, din zona carierelor Jilţ Nord şi Jilţ Sud. Tot atunci se discuta şi despre deblocarea exploatării de carieră Roşia Jiu. Autorităţile locale şi reprezentanţi ai companiei energetice dădeau asigurări că mai este nevoie de câteva semnături pentru a fi aprobate în Guvern. De atunci au trecut şase luni şi acestea nu au fost aprobate.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: