Cer urgentarea exproprierilor pentru Cariera Roşia

Sindicatul Liber EMC Roşia a cerut parlamentarilor de Gorj să facă demersuri pe lângă guvern, pentru urgentarea aprobării hotărârii privind exproprierile pentru cauză de utilitate publică de la Cariera Roşia. Documentul este în dezbatere publică, dar a mai fost de câteva ori în trecut şi nu s-a ajuns la adoptarea hotărârii. „Menţionăm că este a patra oară, în ultimii 5 ani, când se încearcă emiterea unei Hotărâri de Guvern privind aplicarea prevederilor Legii 255/2010 pentru Cariera Roşia de Jiu şi nu se reuşeşte din cauza unor interese locale sau naţionale”, arată sindicaliştii.

Cariera Roşia de Jiu are un perimetru autorizat de 1.738,8 hectare, din care a ocupat până acum 1,456,7 hectare, pe raza a trei localităţi: Fărcăşeşti, Bîlteni şi Rovinari. Cărbunele la această carieră este exploatat din anul 1973, fiind cea mai mare carieră din Sud-Estul Europei, care avea iniţial o capacitate de opt milioane de tone pe an, reevaluată la 4,5 milioane de tone pe an. „Din păcate, în ultimii ani a extras circa 3 milioane tone pe an din cauza lipsei fronturilor de lucru, urmând ca în acest an să fie oprite mai multe utilaje de mare capacitate din această cauză”, avertizează Sindicatul Liber EMC Roşia.

Complexul Energetic Oltenia are nevoie de acest act normativ pentru a face exproprieri la tarife stabilite de stat, în baza unor evaluări, acum pretenţiile proprietarilor de teren fiind considerate exagerate. (A.A.)

Vizualizări: 1,011

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: