Cum scăpăm de PSD partea a doua: nevoia de stânga

Am simțit un puternic vibe (scuze, dar e intraductibil în română) de stânga în piață, la proteste, în ciuda steagului ăla mare al României pe care nu l-am înțeles, mai ales că, în rest, pornirile naționaliste ale câtorva grupuri răzlețe au fost rapid sancționate de mulțime. Mi-am amintit că PSD-ul nu e de stânga, că nu poate fi. Și că, în orice țară civilizată, intelectualii sunt de stânga, nu de dreapta.

Și, cu acest val de altruism și interes pentru toți oamenii în spate, vreau să le zic tuturor votanților PSD: pentru voi am protestat, băi! Mai ales pentru voi! Mai ales pentru prizonierii cărora răpitorii le-au mărit rația zilnică de mâncare. Mai ales pentru victimele care acceptă violul în schimbul salamului. Mai ales pentru voi, săracii, atâta timp cât sunteți niște săraci dispuși să muncească și să trăiască într-o societate corectă și echitabilă.

Doar că ei mă vor întreba: ”așa, ai protestat pentru mine; așa, îi pui pe ăștia pe fugă; dar ce pui în loc? Cum te asiguri c-o să am ce mânca și mâine, când Băsescu ne-a explicat deunăzi tot nouă că trebuie să facem foamea pentru binele țării aflate în criză, în timp ce toți prietenii, ba chiar membrii familiei lui, furau milioane cu sacii? De unde furau Udrea, Cocoș și ceilalți, dacă era criza așa mare, ă?”

Și adevărul este că mi-e greu să le răspund la asta. Un om mai de dreapta decât mine le-ar spune că e democrație și toată lumea are șanse egale, deci de ei depinde ce vor mânca mâine. Dar eu trăiesc în România și știu că șansele nu sunt egale, de fapt. Nu-i atât că-s de stânga cât că-s realist. Știu că dacă te naști sărac și marginalizat e de zeci de ori mai greu să te ridici decât dacă te naști într-o familie care își permite luxul real de a cumpăra cărți. Știu, educația de nivel mediu e gratuită în România. Dar cine să te învețe să apreciezi asta, când părinții se-ngrijesc să nu mori de foame și profesorii tăi se-ngrijesc să nu moară ei?

Am înțeles perfect de ce oamenii și-au luat copiii la protestele de la Victoriei și e absolut admirabil că acei copii sunt învățați de mici ce înseamnă moralitatea. Dar știu că și acei părinți s-au asigurat mai întâi ca acei copii să fie bine hrăniți. Și mai știu că acei copii trebuie să învețe că moralitatea înseamnă nu doar să-i sancționezi pe cei care fură, ci și să-i ajuți pe cei care suferă, să le întinzi o mână celor căzuți, nu să le mai dai un șut și să le spui să se ducă dracului la muncă.

Vreți să faceți un bine copiilor sau prietenilor voștri? Spuneți-le că politica nu e rea. Spuneți-le să se implice, atâta timp cât au suflet curat și intenții bune. Spuneți-le să fie ei schimbarea, să fie ei alternativa la ”fură, dar și fac”. Spuneți-le să fie ei primii care fac fără să fure. Spuneți-le să facă primul partid de stânga din România, unul care luptă și pentru o societate corectă, fără nepotisme, șpăgi și privilegii nemeritate, dar și pentru nevoile și păsurile acelora care, în lipsa acelei societăți deocamdată utopice, votează cu cei care le dau 200 de lei în plus pe lună. O alternativă la USR, una care astăzi chiar nu există – de asta avem nevoie, cu toții. Pentru că asta ne va scăpa și de PSD, rapid. Preocupați să facem zeci de partide și partidulețe de dreapta, după revoluție, am uitat să facem măcar unul de stânga real și onest. Abia ăla va scoate PSD-ul de pe piață.

Vizualizări: 357

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: