Cere demisia tuturor liderilor sindicali din CE Oltenia

Gabriel Căldăruşe, preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, le-a propus celorlalţi lideri sindicali să-şi dea demisia dacă nu vor reuşi după negocieri să păstreze măcar drepturile salariaţilor la nivelul ultimilor doi ani. Propunerea nu a fost pe gustul liderilor sindicali. Unii sindicalişti spun că nu iau în calcul propunerea lui Căldăruşe, alţii vin cu o nouă propunere. Mai sunt şi care exclud varianta să-şi dea demisia, pe motiv că sigur nu vor pierde din drepturile minerilor şi energeticienilor.

Gabriel Căldăruşe a declarat presei că toţi liderii de sindicat din CE Oltenia ar trebuie să demisioneze în cazul în care noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) va fi unul mai prost decât cel care mai este valabil până la 31 martie. "Dacă pierdem drepturi şi va fi un contract mai slab decât cel actual, eu sunt de acord că ne dăm cu toţii demisia. Este normal să fie aşa", a spus liderul SMEO.
Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Dumitru Pârvulescu, spune că nu vrea să dea curs unor astfel de propuneri. Mai mult, acesta a declarat că liderii care au acceptat în ultimii ani diminuarea veniturilor angajaţilor CE Oltenia ar trebui să se spânzure. "Ei ar trebui să se spânzure pentru ce au făcut în 2015. Toţi care au semnat acordul acela de au făcut praf mişcarea sindicală şi Contractul Colectiv de Muncă. Toți cei care au semnat acordul cu Ciurel, care a dus la pierderea drepturilor tradiționale şi la scăderi de salariu în contextul în care creștea productivitatea cu 20 și ceva la sută, nu s-au spânzurat. E grav că vorbește Călădărușe de o chestie pe care trebuie să o facem noi acum. Eu răspund la tâmpiți?", a spus liderul FNME.

Iovan: Credeţi că noi o să fim aşa de fraieri?
Sindicalistul Constantin Mitrescu vine cu o altă propunere. "Dacă contractul 2017-2019 va avea venituri salariale mai mici decât Contractul 2015-2017 toți liderii care au semnat contractul respectiv, pentru că acum o să semneze fiecare membru din comisia de negociere, să-și dea demisia. Deci toți care au semnat un contract cu pierderi față de anul 2015, fără se câștige nimic la venituri, să-și dea demisia", a comentat Mitrescu.
Sindicalistul spune acest lucru în ideea că nu va semna noul Contract Colectiv de Muncă dacă va fi dezavantajos pentru salariaţi.
Este destul de clar că niciunul nu este dispus să-şi dea demisia. Eugen Iovan, vicepreședinte al Federației Univers, spune că nu ia în calcul să demisioneze şi exclude varianta ca în urma negocierilor să obţină mai puţin decât prin contractul care este încă în vigoare. "Credeţi că noi o să fim aşa de fraieri, să nu câștigăm ceva la viitorul contract? Cum să pierdem dacă plecăm de la ce avem? Poate nu reuşim ce ne dorim noi, pentru că avem nişte pretenţii, dar în ultima perioadă nu s-a mai pus nimic la salariu. Vrem și noi un 6% pe grilă, un 4% fond de avansare-promovare, să mai putem echilibra salariile colegilor care au aceleaşi atribuţiuni", a spus Eugen Iovan.

Vizualizări: 2,975

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: