Cere sprijin pentru a renunța la energia pe cărbune

România are nevoie de sprijin financiar european pentru a putea trece de la producţia de energie electrică pe bază de cărbune la cea din surse regenerabile, a declarat, joi, ministrul Economiei, Energiei, Virgil Popescu, la reuniunea preşedinţiei Grupului PPE, cu tema „Solidari pentru redresarea Europei”.

Popescu a vorbit și despre planul „foarte ambiţios” de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, aflat în analiză la Comisia Europeană, ce vizează ca, dintr-o companie eminamente producătoare de energie electrică pe bază de cărbune să fie creată o companie cu mix energetic, respectiv foarte puţin cărbune, energie regenerabilă şi energie electrică pe bază de gaze naturale.


„În sectorul energetic vorbim despre planul naţional integrat în domeniul energiei şi schimbărilor climatice pe care l-am înaintat la Comisia Europeană şi aici vorbim de ţintele de energie regenerabilă foarte ambiţioase de 30,7%. Ca să putem ajunge aici trebuie să vedem unde ne situăm, şi vorbim de o producţie a energiei electrice pe bază de cărbune de 25% în mixul energetic. Deci nu putem spune de mâine scoatem cărbunele fără să punem ceva în loc. Și avem nevoie de un combustibil de tranziție. Gazul natural este un combustibil de tranziţie şi este nevoie de sprijin PPE pentru a putea finanţa trecerea de la cărbune la regenerabile prin gazul natural”, a precizat Popescu.

În momentul de faţă, România are certă doar o singură sursă de finanţare, şi anume fondul de modernizare creat prin vânzarea certificatelor de CO2. „Cerem sprijin ca inclusiv prin planul naţional de refacere şi rezilienţă să putem finanţa producerea şi distribuţia de energie electrică cu gaz natural ca şi combustibil”, a explicat Popescu.


O altă direcţie importantă în domeniul mixului energetic este energia nucleară. „Ne bucurăm că nu a fost declarată ca energie murdară energia nucleară. Este în continuare energie neutră. Noi considerăm că nu avem emisii de CO2. E adevărat că trebuie găsite soluţii bune pentru depozitele de reziduuri nucleare. Dorim să construim în continuare reactoarele 3 şi 4 şi să ajungem la un mix energetic cu reducerea emisiilor de CO2”, a punctat ministrul.

Vizualizări: 4,583

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: