Cere sprijinul Greenpeace pentru a bloca deschiderea unei microcariere

Familia Frăţilă din Valea Perilor, comuna gorjeană Cătunele, a cerut sprijinul organizaţiilor de mediu pentru a bloca deschiderea unei microcariere de cărbune lângă locuinţele lor. Oamenii s-au adresat prima dată instituţiilor statului, dar nu au încredere că acestea vor lua decizia corectă. Firma care vrea să deschidă microcariera, Bov Resources, a notificat la rândul ei familia Frăţilă, cerându-i să oprească demersurile, acuzând-o că nu urmăreşte decât obţinerea unei mari sume de bani.

Patru case sunt în imediata apropiere a locului unde se doreşte a fi deschisă o carieră experimentală de lignit. Toate aparţin familiei Frăţilă. Gabriel Frăţilă a spus că el are toate actele în regulă pentru gospodăria lui, având cadastrul făcut şi autorizaţie de construcţie. Fratele lui are o casă neterminată, pentru care autorizaţia de construcţie a expirat, iar casa bătrânească este făcută în anii 60. Sora lui, plecată în Germania, a avut şi ea o anexă transformată în locuinţă, pe care i-a vândut-o mamei.

Gabriel Frăţilă a spus că marţi va fi dezbatere publică la Primăria Cătunele pe seama deschiderii microcarierei, iar el se va opune. Are promisiuni şi de la organizaţiile de mediu că vor trimite pe cineva să îl susţină. Frăţilă a trimis Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj un memoriu de 10 pagini, în care explică de ce se opune deschiderii microcarierei.

Documentaţia, distrusă de o inundaţie

Frăţilă a explicat că gospodăriile familiei lui sunt la 50 de metri de perimetrul microcarierei. „Am notificat APM Gorj cu privire la faptul că afirmaţia din proiect, cum că zona este la un kilometru distanţă de cea mai apropiată casă, este falsă. De asemenea, am prezentat un calcul din care rezultă că nu au suprafaţa necesară ca să poată face şi exploatarea, şi haldarea, fără să afecteze terenurile noastre. Un alt aspect semnalat este că nu voi mai avea apă în fântână dacă ei fac microcariera”, a spus Frăţilă.

Gabriel Frăţilă a invocat faptul că la 200 de metri de casa lui a mai fost o microcarieră, a firmei Lorfa, în urma căreia a rămas un dezastru ecologic, pentru că nimeni nu s-a obosit să redea terenul în circuitul agricol sau silvic. „Lipsesc în totalitate lucrările de reconstrucţie ecologică şi redarea suprafeţelor defrişate, aşa cum s-a impus în acordul de mediu”, arată Frăţilă, care spune că gospodăriile familiei lui sunt supuse unui „cumul de agresiuni”. Gorjeanul a încercat să obţină de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj documentaţia care a stat la baza eliberării acordurilor de mediu pentru microcarierele din comună, dar a primit un răspuns halucinant. „Facem precizarea că nu vă putem pune la dispoziţie documentaţia care a stat la baza eliberării acestor acorduri întrucât, ulterior emiterii lor, arhiva APM Gorj a fost grav afectată de o inundaţie. Vă sugerăm să solicitaţi această documentaţie titularilor proiectelor în cauză”, se arată în răspunsul APM Gorj din 11 iulie 2018.

 

„Ori cariera lor, ori casele noastre”

Cu câteva zile în urmă, Gabriel Frăţilă a fost notificat de firma Bov Resources, care are cu totul alt punct de vedere. „Urmare a faptului că aţi edificat construcţii în perimetrul interzis prin lege, cu scopul vădit de a se obţine venituri ilicite de la societăţile ce sunt îndreptăţite să exploateze zăcământul de cărbune din perimetrul respectiv şi a faptului că aţi încălcat dispoziţiile legale, suntem obligaţi să vă notificăm ca, în cel mai scurt timp, să intraţi în legalitate şi să renunţaţi la toate acţiunile menite să împiedice desfăşurarea lucrărilor miniere de către societatea noastră, în perimetrul Valea Perilor”, se arată în notificarea semnată de administratorul Octavian Ulariu.

Firma arată în notificare că familia Frăţilă a cerut 800.000 de lei, „cu avertizarea că, dacă nu veţi intra în posesia acestei sume, veţi interveni la Agenţia de Protecţia Mediului Gorj, cerând să nu se mai emită acordul de mediu pentru continuarea activităţii de explorare în zona învecinată construcţiilor dumneavoastră”.

Gabriel Frăţilă a spus că, la un moment dat, familia ar fi fost de acord să cedeze cele patru gospodării în schimbul sumei respective. „Ori cariera lor, ori casele noastre. Nu pot rămâne toate”, a concluzionat Gabriel Frăţilă, care spune că va demonta în instanţă cele susţinute de firmă, cum că a construit ilegal casele.

Frăţilă a trimis memorii la primăria din localitate, la poliţie, la DNA, la Inspecţia în Construcţii, la Mediu etc. şi spune că nimic nu îl va face să cedeze.

Vizualizări: 3,335

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: