Tomescu (FNME): Aşteptăm măsuri de prevenire, nu doar sancţiuni

Accidentele grave de muncă din ultima vreme, care au avut loc în carierele miniere de la Complexul Energetic Oltenia, i-au pus pe gânduri pe sindicalişti. Manu Tomescu, lider sindical în zona Rovinari, afiliat la Federaţia Naţională Mine Energie Oltenia, crede că este timpul unor proteste, ţinta fiind guvernul, care se mişcă foarte lent în luarea unor măsuri de care compania are nevoie pentru a supravieţui.

Manu Tomescu a spus că atât minerii care au suferit arsuri, cât şi cel decedat, aveau experienţă şi sute de ore de protecţie a muncii în spate. „După orice accident de muncă apar sancţiuni, dar noi aşteptăm ca, dincolo de asta, să fie luate măsuri pentru a preveni astfel de cazuri pe viitor. Cei trei care au suferit accidentele de muncă aveau o experienţă în spate, ore întregi de pregătire pe protecţia muncii. Erau opt ore pe lună, acum sunt două ore”, a spus liderul sindical la Tele 3.

Tomescu spune că o cauză a accidentelor de muncă este faptul că numărul de salariaţi este tot mai mic, iar volumul de muncă acelaşi. „Avem aceleaşi termocentrale, aceleaşi linii tehnologice, aceleaşi cariere, aceleaşi excavatoare, dar suntem cu câteva mii de salariaţi mai puţini. Presiunea este mare”, a explicat Manu Tomescu.

 Compania, abandonată de şase ani

Liderul sindical crede că rezolvarea problemelor nu poate veni decât de la guvern. „Ora exactă se dă de la guvern, de la Ministerul Energiei, care ne-a întors spatele de şase ani, de când a fost creată această companie. Statul român ne cere pe de o parte performanţă, dar pe de altă parte pune taxe pe noi. Am fost la câteva şedinţe la Senat, la nişte comisii de lucru. Toţi ne lăudau, ne compătimeau, că suntem cei mai tari, dar au fost doar vorbe, ei au un limbaj dublu”, a spus Manu Tomescu.

Acesta este de părere că doar protestele masive ar determina guvernul să îşi facă treaba. „Va trebui să ne întoarcem la atributul nostru principal, protestele. Încerc să îi conving şi pe colegii mei din FNME, pentru că vedem că ajutorul vine într-un ritm extrem de lent”, susţine liderul sindical.

Vizualizări: 1,262

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: