Cheltuielile spitalelor vor fi la vedere pe site-ul Ministerului Sănătăţii

Începând din această lună cheltuielile unităţilor spitaliceşti atât din ţară cât şi din judeţul Gorj vor fi la vedere pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Oricine are de acum posibilitatea să vizualizeze cum managerii spitalelor gestionează bugetul lunar alocat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Odată cu intrarea în vigoare a acestei măsuri va exista o monitorizare publică a modului în care sunt gestionate fondurile publice în unităţile sanitare.
Ministerul Sănătăţii a lansat în această lună o aplicaţie on-line unde toate unităţile spitaliceşti din ţară şi împlicit din judeţul Gorj sunt obligate să-şi publice cheltuielile lunare. S-a luat această hotărâre pentru că publicarea cheltuielilor curente ale unităţilor spitaliceşti reprezintă un exerciţiu de transparenţă şi este necesar în sistemul sanitar pentru că va duce la eficientizarea acestuia. Portalul Ministerului Sănătăţii cuprinde date privind atât cheltuielile curente cât şi cele de capital. În cadrul acestora vor fi urmăriţi peste 60 de indicatori cu privire la cheltuielile de personal constând în indemnizaţiile de conducere, plata orelor suplimentare, cheltuieli cu deplasările. Totodată vor putea fi monitorizate şi cheltuielile de bunuri şi servicii medicale, fiind vizate în special cheltuielile pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi sau dezinfectanţi, şi alocaţiile de hrană. 
„Este o obligaţie din partea managerilor de spitale. Pe site-ul Ministerului Sănătăţii începând cu 1 iulie se încarcă toate cheltuielile spitalelor şi înclusiv Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj are obligaţia să urmărească dacă ceea ce încarcă pe site corespunde cu ce se declară. Este în orice caz un lucru bun şi toţi managerii de spitale au înţeles acest lucru că trebuie să încarce aceste cheltuieli.”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.
Constantin Pălivan, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Tg-Jiu vede cu ochi bun această decizie a ministerului pentru că în felul acesta anumite unităţi spitaliceşti nu vor mai acumula datorii enorme către furnizorii de servicii medicale întrucât se va cunoaşte situaţia şi se va acţiona din timp. „ Este o directivă a ministerului şi acum se implementează programul şi probabil o să trebuiască să comunicăm cheltuielile. Nu ştiu exact despre ce este vorba dar mi se pare corect. Este foarte bine venit pentru că există un control mai riguros, este o idee foarte bună asta de a se comunica cheltuielile în situaţia actuală, pentru că în acest fel nu o să se mai ajungă ca unele spitale la datorii de miliarde de lei vechi”, a precizat Constantin Pălivan.
Managerii care nu vor respecta acestă dispoziţie a Ministerului Sănătăţii vor fi traşi la răspundere pentru că intră în atribuţiile lor raportarea lunară a cheltuielilor. „Dacă nu vor face acest lucru nu li se vor mai deconta banii şi este obligatoriu. Inclusiv Ministrul Sănătăţii va lua măsuri cu managerii spitalelor deci nu este benevol acest lucru ci obligatoriu.”, a spus Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj. Începând din această lună orice poate accesa site-ul Ministerul Sănătăţii şi poate monitoriza cheltuielile din unităţile spitaliceşti din judeţul Gorj.


Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: