Chermeze culturale de patru milioane de euro în Gorj

Patru milioane de euro pune la bătaie Consiliul Judeţean Gorj pentru chermeze culturale care să ajute Craiova să devină în anul 2021 capitală culturală europeană. Jumătate din sumă va fi cheltuită în perioada 2016-2020, iar jumătate în 2021, dacă municipiul Craiova va fi câştigător. Sume similare au alocat şi celelalte patru judeţe din Oltenia – Dolj, Olt, Mehedinţi şi Vîlcea. Hotărârile de consilii judeţene vor fi depuse de Primăria Craiova în dosarul de candidatură, ce trebuie finalizat la 10 octombrie 2015. Consilierii PNL din Gorj s-au opus iniţiativei, considerând că nu este legală alocarea de fonduri de către un judeţ pentru un oraş din alt judeţ. Victor Banţa a cerut chiar un referendum pentru a afla părerea gorjenilor, dar a fost luat în râs de pesedişti.

România şi Grecia vor desemna fiecare un oraş care să fie în 2021 capitală culturală europeană. Oraşe mari precum Iaşi, Timişoara, Arad, Cluj Napoca, Braşov, Craiova sau Bucureşti şi-au exprimat intenţia de a intra în competiţie. Dosarele vor fi depuse până la data de 10 octombrie 2015, iar câştigătorul va fi stabilit până la finele lui 2016. România a avut dreptul de a desemna un oraş care să fie capitală europeană culturală şi în 2007, atunci Sibiul fiind câştigător. Oraşul a primit sume importante pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu, iar primarul Klaus Iohannis a devenit, peste ani, preşedintele României.

Oraşele candidate trebuie să demonstreze că au capacitatea de a organiza manifestări culturale de amploare, dar şi că au un important patrimoniu cultural. Primăriţa Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a reuşit să convingă cele cinci consilii judeţene din Oltenia să adere în luna septembrie 2015 la Asociaţia „Craiova, Capitală Europeană a Culturii 2021”. În octombrie, cele cinci consilii judeţene au fost de acord să aloce câte patru milioane de euro pentru manifestările organizate de această asociaţie, pe o perioadă de şase ani, cu condiţia ca municipiul Craiova să câştige competiţia.

gorj_craiova

Călinoiu vrea să modernizeze drumul de la Hobiţa spre... Paris

Deşi în proiectul de hotărâre se specifică foarte clar că banii vor fi folosiţi pentru evenimente culturale, preşedintele Consiliului Judeţean vorbeşte de refacerea drumului Brâncuşi, de la Peştişani spre Paris. „Pe data de 10 octombrie, Craiova trebuie să depună documentele pentru Capitală Culturală Europeană. Vom da 18.000.000 lei, pe perioada a 5 ani de zile, dar nu pentru acest proiect, ci pentru proiectele care urmează să fie finanţate în urma obţinerii titlului de Capitală Culturală Europeană 2021 pentru Municipiul Craiova, asta înseamnă că lângă banii ăştia mai vin fonduri nerambursabile. Beneficiul judeţului nostru constă în punerea în valoare a potenţialului turistic al Gorjului, prin modernizarea obiectivelor de patrimoniu, prin realizarea unor proiecte. Vrem să materializăm modernizarea drumului lui Brâncuşi, care duce la Paris: Hobiţa-Craiova şi cât se poate mai departe. O serie de proiecte pentru patrimoniul cultural pot fi realizate dacă Craiova va deveni Capitală Culturală Europeană 2021”, a declarat Ion Călinoiu.

Liberalii au fost singurii care nu au votat acest proiect. „În primul rând, noi nu am fost de acord cu susţinerea proiectului iniţial pentru că am considerat că, dacă trebuia să promovăm ceva, trebuia să promovăm Târgu Jiul, nu alt oraş. Mai mult decât atât, acum se vede cu ochiul liber că sumele alocate sunt enorme, iar obiectivul unei sume aşa mari este promovarea unui oraş din afara judeţului. Noi nu avem drumuri, nu avem minimul de confort în Târgu Jiu şi ne apucăm de manifestări culturale care valorează milioane de lei, mai exact 180 de miliarde de lei vechi”, s-a revoltat Dan Vâlceanu, consilier PNL.

REFERENDUM

Liberalul Victor Banţa a propus organizarea unui referendum prin care gorjenii să poată decide cu privire la direcţionarea sumei de 18.000.000 de lei către Primăria Craiova, condusă de Olguţa Vasilescu. „Consider că acest proiect, care nu se referă la activităţi în folosul locuitorilor judeţului Gorj, nu este oportun să-l adoptăm noi aici, consilieri aleşi de locuitorii acestui judeţ. Cred că locuitorii judeţului ar trebui întrebaţi printr-un referendum în ceea ce priveşte banii pe care îi vom da din bugetul judeţului pentru acest obiectiv strict politic. Craiova Capitală Cultural Europeană nu priveşte pe locuitorii acestui judeţ”, a spus Banţa. Solicitarea sa a stârnit hohote de râs din partea pesediştilor.

LISTA SCURTĂ

În perioada 7-10 octombrie va fi făcută o selecţie a oraşelor candidate, în baza dosarelor depuse, urmând a fi stabilită lista scurtă a oraşelor care intră în competiţie. Un juriu va evalua fiecare oraş pe baza candidaturii sale şi pe baza audierii în raport cu obiectivele acţiunii Capitală europeană a culturii şi cu criteriile menţionate în apelul pentru depunerea candidaturilor. Câştigător va fi desemnat la finalul anului viitor.

Hotărârea aici:

http://www.cjgorj.ro/Date%20site/Sedinte%20Consiliu/07.10.2015/02.%20Craiova%20capitala%20europeana%202021.pdf

Vizualizări: 227

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: