Sume uriaşe confiscate de la Ponta şi Şova!

Luni, 21 septembrie 2015, este deja al doilea termen în procesul în care sunt judecaţi Ponta, Şova şi Ciurel, dacă luăm în calcul şi termenul din 17 septembrie, când judecătorul desemnat s-a abţinut, pe motiv că a fost coleg de facultate cu primii doi inculpaţi. Cauza a fost preluată rapid de un alt judecător, care a aplicat în trecut pedepse cu executare pentru Adrian Năstase şi Gigi Becali. Procurorii DNA cer confiscarea a milioane de lei de la inculpaţi. Interesant este că Ciurel este inculpat, în timp ce societatea pe care o conduce figurează ca parte civilă. Şi ANAF este parte civilă, instituţie cu şef numit de actualul inculpat Victor Ponta. Şi Ponta, şi Ciurel, se agaţă de scaune şi refuză să demisioneze.

Primul termen în procesul în care inculpaţi sunt Victor Ponta, Dan Şova, dar şi Laurenţiu Ciurel, Dumitru Cristea şi Octavian Graure a avut loc joia trecută, când judecătorul Cristina Rotaru ce urma să judece acest caz s-a abţinut, fiind vorba despre o persoană cu care Ponta a fost coleg în facultate. Azi dosarul va fi preluat de un alt magistrat, fiind de aşteptat ca procesul să se desfăşoare cu celeritate, aşa cum a fost în primăvară în cazul lui Liviu Dragnea, după condamnare fostul vicepremier fiind nevoit să renunţe la funcţie. Ponta nu se gândeşte deocamdată la demisia din fruntea Guvernului, ci, probabil, la sumele de bani pe care procurorii anticorupţie le vor recuperate de la acesta.

Nu mai puţin de 181.439,98 lei solicită DNA să fie confiscaţi de la Victor Ponta, banii fiind încasaţi ilegal de acesta de la Casa de Avocatură Șova și Asociații. O altă sumă, de aproape 80.000 de lei,  o vor procurorii confiscată, aceasta reprezentând „contravaloarea dreptului de folosinţă  a autoturismului Mitsubishi” pe care Ponta l-a preluat şi folosit gratis de la Casa de Avocatură Șova și Asociații și pe care, ulterior, l-a vândut. Procurorii susțin că sumele pe care le cer confiscate provin din „săvârșirea de infracțiuni”.

În cazul lui Dan Șova, DNA are calculele mult mai simple, procurorii cerând instanței să aprobe confiscarea a aproape 3,5 milioane de lei, cât reprezintă banii plătiți de complexurile energetice Turceni și Rovinari pe contractele derulate ilegal cu Casa de Avocatură Șova și Asociații.

CEO rămâne cu Ciurel în frunte

În rechizitoriul înaintat instanței de judecată procurorul de caz consemnează și faptul că „Socitatea Complexul Energetic Oltenia nu a comunicat până în prezent dacă se constituie parte civilă în cauză”, asta în condițiile în care foștii directori trimiși în judecată sunt acuzați că au prejudiciat Turceniul și Rovinariul cu zeci de milioane de lei fiecare. Cu toate astea, CEO apare citată ca parte civilă la proces, pentru a-şi comunica poziţia.

Foștii directori sunt acuzați și că i-au dat bani lui Șova pentru consultanță juridică în mod ilegal, contractele având legătură cu influența pe care Ponta o avea la aceștia, în special la Laurențiu Ciurel, pe care l-a și menținut în fruntea Complexului Energetic Oltenia în ultimii ani.

„Reacția” lui Ponta

Victor Ponta nu a avut o reacție cu privire la situația juridică în care se află, el limitându-se la a critica pe Facebook decizia procurorului de a-l trimite în judecată, lucru care a dus la declanșarea unei anchete din partea Inspecției Judiciare a Consiliului Superior a Magistraturii. „...singura problema a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în cariera inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urma cu 10 ani", a scris Ponta, reacția DNA nelăsându-se așteptată. „Declarația respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către șefii ierarhici, sub aspectul legalității și temeiniciei, conform dispozițiilor Codului de Procedură Penală. Astfel, afirmațiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcției deținute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze și să aducă atingere instituției în care își desfășoară activitatea procurorul, precum și independenței sistemului judiciar”, susțin procurorii DNA. Şi Ciurel i-a luat la mişto pe magistraţi, spunând într-un ziar local că are vina de a nu fi lucrat cu avocaţii „care trebuie”.

Miștocăreala Ungariei

Problemele penale ale lui Ponta au ajuns subiect de miștocăreală la Budapesta, unde Ministerul de Externe ia peste picior România atunci când vine vorba de reacția țării noastre în privința modului în care vecinii unguri au ales să rezolve problema emigranților sirieni. „Ne-am aştepta la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui premier se confruntă cu un proces", a spus ieri ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, acesta referindu-se la faptul că premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor. "Noi suntem un stat vechi de peste 1.000 de ani, care de-a lungul istoriei sale a trebuit să se apere nu doar pe sine, ci şi Europa, de multe ori. Aşa va fi şi acum, fie că ministrului român de Externe îi place sau nu", a mai spus Szijjarto.

termen_proces_ponta_1

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: