„Criminal” pentru o săptămână din cauza unor beţive

A fost accident, nu crimă, este concluzia procurorilor din Gorj, care au cercetat moartea lui Dan Cojocaru din Bărbăteşti, din decembrie anul trecut. Şi atunci prima ipoteză a fost accidentul, mai ales vă victima avea o alcoolemie de 3 la mie şi părea lovită de maşină. Declaraţiile concubinei bete şi ale unei vecine la fel de alcoolizată i-au făcut pe poliţişti să creadă că un vecin, Constantin Mornea, l-a ucis. Bărbatul a fost arestat o săptămână, apoi eliberat după ce a trecut testul detectorului de minciuni. Abia acum Parchetul a eliminat ipoteza crimei şi este căutat autorul unui accident rutier. Mornea nu a trecut peste şocul arestării, familia lui având de suferit după ce lumea l-a aflat de „criminal”.

Constantin Mornea stă în satul Socu, în care a locuit și Dan Cojocaru, cel care a fost găsit aproape mort pe strada din mijlocul satului respectiv în seara zilei de 2 decembrie 2014. Acum bărbatul a primit oficial vestea de la anchetatori că nu are nicio implicare în dosarul în care a fost acuzat de omor, lui Mornea nevenindu-i să creadă că i s-a putut întâmpla aşa ceva, acuzaţiile formulate la adresa sa schimbându-i definitiv și în rău viaţa. „E de neconceput ca să formulezi astfel de acuzații fără să ai dovezi concrete, pentru că pe mine degeaba mă declară acum nevinovat. Am fost arestat preventiv, soția mea s-a îmbolnăvit de tiroidă, numai ce am operat-o, copiii sunt izolaţi în sat, nu mai ies şi ei la o distracție ceva pentru că sunt văzuți ca şi copii ai unui criminal, iar pe mine nu mă angajează nimeni. Și pentru ce? Că cineva s-a decis să mintă în legătură cu mine, iar anchetatorii să ia de bune acele minciuni şi să mă aresteze”, spune Mornea.

Accidentul „crimă”

Dan Cojocaru a murit la spitalul din Târgu Cărbuneşti, după ce a fost găsit pe stradă fiind în comă profundă. Avea o alcoolemie de peste 3 la mie, enormă, iar loviturile suferite au făcut imposibilă salvarea sa. Anchetatorii au mers iniţial pe varianta unui accident rutier și câteva zile la rând au verificat maşinile din zonă, însă fără rezultat. Mornea s-a implicat însă în înmormântarea sa, cei doi fiind prieteni buni. Concubina celui decedat, Carmen Safta, obișnuia însă să tragă la măsea împreună cu Mariana Gheorghe, o vecină a sa, după înmormântarea răposatului ele declarând la Poliție și Parchet că Mornea ar fi comis crima, ceea ce a dus automat la arestarea „criminalului”. Acum Mornea are o vagă explicație pentru ceea ce i s-a întâmplat. „Eu am vite, am băutură, muncesc pământul, îl știam pe Dan, care ne ajuta în gospodărie, ca și alți băieți din sat, și tocmai pentru că îl știam am zis să nu îl las să fie înmormântat ca un câine, să îi facem și lui o pomană din ceea ce avem pentru că situația lui materială era precară rău de tot. Fratele lui, cu care mă știu bine, m-a rugat să merg să îl luăm de la Morgă și nu l-am refuzat. Am adus băutură, au venit și alți ciobani care au dus băutură, iar eu am rugat-o pe concubina lui să se abțină să consume alcool măcar până după pomană, că după aceea i-o lăsăm ei pe toată. După pomană a rămas multă băutură și am vorbit cu niște vecine să o oprească ele și s-o dea de pomană și la șase săptămâni și când consideră că e cazul pentru ca, după aceea, să mă trezesc implicat în povestea cu crima. Probabil pentru că nu le-am dat băutură, de aia s-a ajuns aici”, spune Mornea.

Noroc cu interceptările

Pentru Costel Mornea salvarea sa a venit de la interceptările pe care anchetatorii le-au dispus în acest caz, interceptări care, de regulă, îi înfundă pe inculpați. Carmen Safta și prietena sa de pahar Mariana Gheorghe au fost înregistrate inclusiv în sediul IPJ Gorj în timp ce plănuiau cum să mintă pentru a-l înfunda pe Mornea. Femeile își schimbau declarațiile de la o zi la alta, iar procurorul de caz și-a dat și el seama că altul este adevărul, dar, între timp, Mornea era deja după gratii de zile bune și cerea să fie lăsat afară pentru că e nevinovat. „Am avut norocul că e mort Ceaușescu pentru că altfel cred că zăceam în pușcărie și acum. Veneau polițiștii și îmi cereau să recunosc fapta, iar eu le spuneam că le declar doar adevărul. Inclusiv șeful de atunci al IPJ-ului, domnul Caragea, a venit la mine și mi-a zis că dacă recunosc iau pedeapsa la jumătate pe legea favorabilă, iar eu i-am spus că nu am comis nicio crimă. Acum, în rechizitoriul de la Parchet văd că scrie că femeile astea două au plănuit tot timpul cum să mintă ca să mă bage pe mine la crimă și pentru ce, pentru nişte sticle cu băutură!”, spune Mornea.

Ancheta Parchetului a presupus şi înregistrarea lui Mornea, atât la telefon cât şi în perioada în care era în spatele gratiilor, dar procurorul de caz a ajuns la concluzia că niciuna din informaţiile obţinute astfel nu îl incriminează pe suspect, până la urmă Parchetul ajungând să ceară singur pe 12 decembrie anul trecut punerea în libertate a celui ce părea să aibă soarta pecetluită.

inainte_crima_barbatesti

Mincinoasele

În momentul de faţă Mornea nu mai are nicio treabă cu ancheta penală și, teoretic, îşi poate vedea liniştit de viaţă mai departe, deși tocmai asta este cel mai greu. Cele care au inventat minciunile despre implicarea sa în așa-zisa crimă sunt acum cercetate pentru mărturie mincinoasă, ambele femei plecând din sat și mutându-se în alte localități din județ. În plus, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Cărbunești au ingrata misiune de a da de urma autorului accidentului mortal, nimeni nedescoperind până acum cine a produs nenorocirea respectivă.

NEVINOVAŢI

Cazul respectiv nu este însă singurul pe care criminaliștii din Gorj îl au de rezolvat, la mai bine de trei ani de la producerea crimei de la Roșia de Amaradia autorul nefiind identificat nici până în prezent, deși și în acest dosar un alt gorjean, Constantin Mihail Igeanu, a făcut nouă luni de închisoare până când autoritățile și-au dat seama că e nevinovat. La fel de nevinovat ca și Marcel Țundrea, gorjeanul cel mai cunoscut în toată țara pentru pedeapsa nedreaptă pe care a primit-o și din care a executat 12 ani de pușcărie pentru o crimă și un viol pe care nu le-a comis.

Vizualizări: 215

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: