Chirurgul Vodislav încearcă iar să scape de închisoare

Curtea de Apel Bucureşti a programat pentru sfârşitul acestei luni un termen în procesul în care chirurgul Cristi Vodislav poate prezenta probe cu care să îşi susţină nevinovăţia în dosarul în care a primit o condamnare cu executare de 2 ani, ancheta fiind instrumentată de DNA. Dosarul l-a vizat şi pe fostul secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, Alin Ţucmeanu, acesta fiind însă achitat în primăvară de aceeaşi instanţă care a dispus condamnarea medicului gorjean.

Ambii au fost însă încătuşaţi şi plasaţi şi sub control judiciar cu trei ani în urmă la momentul declanşării cercetărilor. Firma lui Vodislav, folosită într-o tranzacţie de vânzare de sterilete către un spital din Bucureşti, a fost şi ea condamnată de instanţa de fond, pe 21 noiembrie avocatul acesteia încercând, de asemenea să îi probeze nevinovăţia.

În dosarul procurorilor anticorupţie se regăsesc zeci de convorbiri telefonice şi discuţii înregistrate ambiental în care medicul gorjean vorbeşte cu şefii unui spital din Capitală, dar şi cu un intermediar, care este martor protejat în dosar, despre comisionul de 10% pe care urma să îl acorde la încheierea afacerii. În trecut, Vodislav a mai avut probleme cu DNA pentru o tranzacţie similară, numai că atunci, după ani de procese, a fost declarat nevinovat.

Procurorii anticorupţie l-au filat însă pe acesta în continuare, i-au urmărit afacerile şi l-au descoperit ca fiind omul care stătea în spatele unei firme noi, care urma să asigure sterilete pentru spitalele din Bucureşti. Într-o înregistrare făcută de anchetatori, medicul recunoaşte că el este şi în spatele Romepro Industries SRL. „Păi, nu, staţi să vă spun care e situaţia. Eu am firma VODIMEDICOR! În paralel am dezvoltat-o p-asta de un an de zile, ca eu să mă acopăr cu nişte lucruri extraconcurenţiale. De exemplu, eu n-am voie să dau, de la ăştia de la …[neinteligibil]… GETINGE, să dau sterilizare, pentru că aş face concurenţă, zic ei, la, la GETINGE. GETINGE a scăzut foarte mult calitatea. Şi atunci, eu, ca să fac, să dezvolt şi eu segmentu’ ăsta de sterilizare, am luat o altă firmă - da? -  în care eu nu sunt. Da? Ca să fiu eu acoperit, dar tot eu sunt acolo, iar VODIMEDICOR nu-i firmă de apartament. Asta e o subsidiară… a ei! ”, se arată în motivarea sentinţei Tribunalului Bucureşti prin care Vodislav a primit 2 ani de închisoare cu executare.

Fostul secretar de stat Alin Ţucmeanu a primit achitare în dosar pentru că anchetatorii nu au putut dovedi că s-ar fi implicat direct în intermedierea şpăgilor oferite de Vodislav. Politicianul făcea recomandări cu privire la medicul gorjean şi firma lui, dând asigurări că sunt „de încredere”.

Negocierea procentelor dintre Vodislav şi intermediarul care urma să dea şpaga la şefii spitalelor a fost înregistrată într-o berărie din Bucureşti, la dosar existând probe audio şi video în acest sens. Despre acesta magistraţii menţionează că „condamnarea se dispune doar atunci când instanţa are convingerea că acuzaţia a fost dovedită dincolo de orice îndoială rezonabilă”.

Firma lui Vodislav a fost însă condamnată pentru două fapte de dare de mită, pedeapsa fiind o amendă penală de 30.000 de lei. „În perioada august – noiembrie 2015, inculpatul Vodislav Cristinel Spiridon, în calitate de reprezentant de fapt al S.C. Romepro Industries S.R.L, a promis suma totală de 60.000 euro unor persoane din conducerea unui spital, abilitate să încheie un contract privind achiziţia de aparatură medicală, în valoare de 2.207.100 lei plus TVA, subsecvent acordului cadru încheiat anterior între această unitate sanitară şi firma respectivă. În aceeaşi perioadă, inculpatul Vodislav Cristinel Spiridon a beneficiat de sprijinul inculpatului Ţucmeanu Alin Iulian, la acea dată secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, care l-a recomandat persoanelor respective, asigurându-le totodată de „seriozitatea” omului de afaceri şi de faptul că acesta îşi va onora promisiunea de a le remite suma totală de 60.000 de euro”, arată DNA la finalul cercetărilor. 

Vizualizări: 2,079

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: