Spitalul Judeţean scapă temporar de executare

Gură de oxigen pentru conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Magistraţii gorjeni au admis solicitarea de suspendare a executării silite în cazul Tulic. Este vorba de banii pe care unitatea trebuie să-i dea în dosarul în care medicul ORL Carmen Braia a fost condamnat pentru malpraxis. Unitatea spitalicească a încercat să obţină o eşalonare a sumelor datorare, dar n-a reuşit.

Magistraţii Judecătoriei Târgu Jiu au admis joi, 25 octombrie, cererea de suspendare a executării silite, decizia putând fi atacată cu apel. Este vorba de cazul în care medicul ORL Carmen Braia a fost condamnat pentru malpraxis, doctoriţa fiind găsită vinovată de moartea pacientei în vârstă de 17 ani. Braia a primit trei ani de închisoare cu suspendare şi a fost condamnată la plata a 420.000 de euro cu titlu de daune morale, în solidar cu unitatea medicală. Conducerea unităţii spitaliceşti şi-ar fi dorit să poată oferi rudelor victimei banii în rate. „Având în vedere că suma solicitată de creditori este destul de mare, în jur de 2 milioane de lei, pe care noi nu i-am prevăzut în buget, am întreprins toate demersurile pentru a găsi o cale amiabilă. Am încercat să obţinem o eşalonare. Surprinzător pentru mine, familia respectivă nu a răspuns pozitiv solicitării noastre. Stabilisem ca începând cu anul viitor să prind şi eu suma în buget, să putem să le dă 200.000 de lei pe lună, dar dânşii văd că îi vor pe toţi o dată. Asta ar însemna să lase spitalul fără banii necesari până la sfârşitul anului pentru medicamente, materiale sanitare. Practic, am condamna şi alte persoane bolnave”, a declarat Gigel Capotă, managerul Spitalului Judeţean.

Spitalul ar urma să acorde despăgubirile stabilite de instanţă din bugetul pe anul viitor. Conducerea unităţii spitaliceşti spune că ulterior se va îndrepta şi împotriva medicului Braia. „Voi face o analiză şi voi vedea de unde pot să tai. Conform Codului Civil, se prezumă că în solidar ar fi jumătate-jumătate. Dar, executorul s-a îndreptat asupra spitalului. O să ne îndreptăm şi noi împotriva doctoriţei. Trebuie să întreprindem toate măsurile legale pentru a recupera banii respectivi. Sunt nişte paşi”, a mai spus managerul Gigel Capotă.

Medicul Carmen Braia spunea că va ataca decizia instanţei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Dosarul prin care spitalul contestă executarea a fost înregistrat la Judecătoria Târgu Jiu, dar magistraţii nu au acordat până acum un termen de judecată.

Vizualizări: 955

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: