Chiul fără absenţe cu ocazia grevei profesorilor

Elevii gorjeni s-au dus ieri la şcoală numai dacă au avut chef. Ei au fost singurii care s-au bucurat de greva de avertisment a profesorilor care a ţinut două ore, cu atât mai mult cu cât nu s-au pus absenţe în catalog. Cinci mii de profesori din Gorj au intrat în clase, dar nu şi-au desfăşurat cursurile spre bucuria elevilor. Unii dintre ei nici nu au venit la şcoală. Greva de avertisment a dascălilor a durat două ore, între orele 12 şi 14. Elevii sunt convinşi că vor recupera orele, dar profesorii nu sunt chiar atât de siguri şi spun că asta se va întâmpla numai dacă vor fi plătiţi.

Zi complicată ieri pentru profesori. Dimineaţă grevă de avertisment, la prânz moţiunea PD-L pentru educaţie, mai apoi Senatul respinge ordonanţa prin care guvernul a propus amânarea creşterii salariale decise în prealabil de parlamentari. Spre seară, guvernul Tăriceanu propune o soluţie de compromis, aceea a creşterii salariilor profesorilor cu 28%, faţă de 50% cât a decis Parlamentul, dar şi această majorare să se aplice la anul, în două tranşe. Tot aseară, sindicatele din învăţământ au anunţat că refuză oferta guvernului şi că greva continuă.

Guvernul propune o soluţie de compromis

Guvernul a decis, luni, prin ordonanţă de urgenţă, ca salariile profesorilor să fie majorate gradual, în funcţie de venituri, cu 28%, de această creştere urmând să beneficieze în principal cadrele didactice cu venituri reduse, a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu.

Majorarea salarială va fi efectuată în două etape, respectiv de la 1 martie şi 1 septembrie 2009. "Creşterile salariale ale profesorilor în 2009 vor fi efectuate gradual, în funcţie de venituri. Astfel, cadrele didactice care au cele mai mici venituri vor primi cea mai mare majorare în procente, respectiv cei care au salariile mai mari vor primi o majorare în procente mai redusă. Pentru treptele cele mai de jos de salarizare în sistemul didactic, fie că este vorba de preuniversitar sau universitar, sunt procentele cele mai mari", a explicat şeful Guvernului.

El a precizat că media creşterilor salariale de 10% prevăzută în proiectul de buget pe 2009 înaintat Parlamentului nu va fi depăşită, astfel încât echilibrele macroeconomice să fie menţinute.

Sindicaliştii resping oferta guvernului

Sindicaliştii din Educaţie nu acceptă oferta Guvernului de majorare a salariilor cadrelor didactice cu 28 la sută în două etape şi continuă protestele anunţate, considerând propunerea Executivului "o bătaie de joc". "Oferta Guvernului este o bătaie de joc, nu se pune problema s-o accepte niciun profesor. Prin această ofertă, premierul Tăriceanu ne consideră proşti, dar îi reamintim că aproximativ 80 la sută dintre cadrele didactice au studii superioare", a declarat, luni seară, preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, consideră această ofertă "o diversiune ordinară". "Oferta n-are legătură cu realitatea. Tăriceanu sfidează reglementările elementare ale democraţiei. Oferta făcută luni seară nu a fost discutată cu sindicatele. Este evident că această ofertă este făcută de nespecialişti pentru că, dacă se aplică, se ajunge la o aplatizare a salariilor în învăţământ", a declarat Cornea.

Liderul FSLI a adăugat că toate cadrele didactice speră ca marţi, Curtea Constituţională să declare neconstituţională Ordonanţa de amânare a aplicării majorării salariale cu 50 la sută pentru profesori. "Vom lupta până la capăt, pentru că avem o lege şi ea trebuie respectată", a precizat Cornea.

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: