Opoziţia de la vârful puterii

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut joi declaraţia zilei. A spus că România nu este pregătită să preia la 1 ianuarie preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Tăriceanu, alături de Liviu Dragnea, e lider al coaliţiei de guvernare, care se presupune că s-a pregătit în ultimii doi ani pentru acest moment extrem de important. Cum să spui, dintr-o astfel de poziţie, că România nu este pregătită pentru această responsabilitate?

Am citit că liderul USR a spus că Tăriceanu a avut un moment de luciditate. Înţeleg unghiul de abordare, dar mie mi se pare totuşi că a avut un moment de rătăcire. A crezut probabil că este în opoziţie şi i-a dat o smetie Vioricăi Dăncilă. Vreţi să ştiţi ce a înţeles Dăncilă din mesajul lui Tăriceanu? Cică Tăriceanu a vrut să spună că sunt prea multe proteste în stradă şi de aia nu este România pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE. Păi, cum să înţeleagă Dăncilă că Tăriceanu a spus explicit că ea şi ceilalţi miniştri nu sunt pregătiţi pentru misiunea care îi aşteaptă la 1 ianuarie.

Tăriceanu îşi pregăteşte candidatura la prezidenţiale de anul viitor şi ştie că puţină opoziţie nu strică. Nu pare că are de gând să plece de la guvernare, câtă vreme în România poţi să faci opoziţie de la vârful puterii. În felul ăsta ai şi beneficiile guvernării - oameni plantaţi în posturi, afaceri de tot felul -, dar culegi şi voturile nemulţumiţilor, unii alegători fiind destul de naivi încât să se ia după vorbe, nu după fapte. Plus că Tăriceanu încă mai speră că ar putea fi candidatul comun al PSD-ALDE la prezidenţiale şi nu vrea să spună chestiuni care i-ar putea dăuna mai târziu.

De altfel, ALDE face jocul opoziţiei şi la Gorj, calul de bătaie fiind Complexul Energetic Oltenia. Compania este într-o situaţie delicată, şi financiar, şi tehnic, şi din punct de vedere al personalului, astfel că ALDE şi PSD încearcă să îşi paseze responsabilităţile. Politicienii din opoziţie aproape că nu mai au loc să spună şi ei două vorbe pe subiect.

Opoziţia pe care ALDE o face PSD o să îi aducă nişte voturi, dar nu de la PNL sau USR. O să îi aducă voturi chiar de la PSD, partid care scade în sondaje de la o zi la alta, din cauza pietrei de moară care este Liviu Dragnea. Electoratul este recuperat de partidele lui Tăriceanu şi Ponta. Culmea, ALDE care face opoziţie fiind la putere stă mai bine în sondaje decât Pro România, deşi Ponta este în opoziţie.

Vizualizări: 587

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: