PSD, uimit că trebuie să împartă

Partidul Social Democrat conduce Gorjul de zeci de ani. De cele mai multe ori a condus singur, dar din când în când a fost nevoit să facă alianţă pentru a avea majoritate în consilii locale şi în Consiliul Judeţean.

Social-democraţilor nu le place să împartă. De exemplu, la Târgu Jiu nu au avut majoritate în consiliul local, în 2016. PSD a trebuit să se alieze cu ALDE şi PSRo, dar a negociat astfel încât să aibă ambii viceprimari. Cum a reuşit? Preţul negociat în numele PSRo a fost probabil postul de director la Direcţia de Patrimoniu pentru Marian Rotaru, care era la acea vreme preşedintele formaţiunii. Preţul negociat cu ALDE nu îl ştiu, dar cu certitudine a fost ceva, că nu făcea Dian Popescu daruri.

Ei bine, după doi ani, cei de la ALDE s-au trezit că vor postul de viceprimar. Pesediştii au făcut ochii mari, în cercurile lor înalte ştiind probabil că preţul a fost plătit. Ce-a fost a fost, cine cui a plătit nu se mai ştie, acum sunt altele datele jocului, aşa că ALDE are pretenţii la postul de viceprimar la Târgu Jiu. Cea mai interesantă reacţie a fost cea a deputatului Elvira Şarapatin, care a spus ceva de genul: Cum, să luăm de la noi să le dăm lor? Este o uimire care exprimă modul în care gândesc pesediştii, care cred că ei trebuie să aibă puterea totală chiar şi atunci când pierd alegerile. De altfel, se vede că ei vor să conducă primăriile din Motru şi Târgu Jiu, în condiţiile în care primarii sunt de la PNL.

Un principiu din drept spune că posesia îndelungată creează prezumţia de proprietate. Pesediştii au condus atât de mult timp instituţiile din Gorj încât unii dintre ei se cred proprietari pe acest judeţ, nu doar pe instituţii.

Adevărul este că pesediştii nu au putut fi până acum daţi la o parte, nici când au pierdut alegerile, din cauză de blaturi. Călinoiu a devenit preşedinte de Consiliu Judeţean, la primul lui mandat, pe o negociere cu liberalii, iar de atunci a fost un număr uriaş de blaturi politice în Gorj. Florin Cârciumaru a ştiut cum să facă să aibă adversari care să nu-i pună probleme, vezi cazul Lupulescu - PNL din 2016, la fel cum Ponta şi-a negociat mereu contracandidaţii pe Colegiul 6, prima negociere de acest fel fiind când PDL a renunţat la Adrian Gorun şi l-a pus pe Marcel Romanescu.

Gorjul nu este roşu, aşa cum spun pesediştii, doar că opoziţia a fost de cele mai multe ori dispusă să îşi vândă propriul electorat. Gorjenii sunt pregătiţi de ani buni să voteze altceva, dar nu pesedişti ascunşi prin alte partide.

Vizualizări: 566

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: