Valiza din coceni şi moţiunea de cenzură

Luna noiembrie ar putea aduce schimbări majore pe scena politică din România. Grupurile politice poartă negocieri aprinse pe moţiunea de cenzură şi se pare că există şanse să treacă. Asta înseamnă că există o majoritate politică pentru a trânti guvernul, dar este puţin probabil să avem şi o majoritate pentru un nou guvern. Ar fi ciudat să îi vedem la guvernare, cot la cot, pe Ponta şi Tăriceanu lângă Orban şi Barna, alături de Băsescu şi Kelemen Hunor.

România va prelua de la 1 ianuarie preşedinţia Consiliului Europei. Asta înseamnă că fiecare ministru din România va conduce un consiliu al miniştrilor de la nivelul Uniunii Europene. Nici măcar pesediştii nu îşi imaginează un consiliu al miniştrilor economiei condus de Andruşcă, probabil cel mai tâmp ministru din toate timpurile. Situaţia poate fi rezolvată fie printr-o amplă remaniere, pentru că mai mult de jumătate din miniştri sunt inapţi pentru responsabilităţile pe care le vor prelua la 1 ianuarie, fie prin a avea un nou guvern.

Politicienii vorbesc destul de puţin despre moţiunea de cenzură care urmează, ceea ce poate fi un semn bun. Pe surse s-a aflat că parlamentarii liberali nu au voie să plece din ţară în perioada 14-21 noiembrie, tocmai pentru a nu lipsi de la votul pe moţiune. Preşedintele Mişcării România Împreună, Dacian Cioloş, a confirmat discuţiile dintre grupurile politice, fiind la curent cu acestea, deşi partidul lui nu are parlamentari. Cei de la USR spun că aşteaptă un semn de la puciştii din PSD, fără de care demersul nu ar avea sens. Băsescu atrage şi el atenţia că nu trebuie ratată această şansă, altfel ne vom face de râs în Europa cu actualii miniştri.

Momentul unei moţiuni de cenzură ar fi unul bun, Liviu Dragnea fiind destabilizat psihic, dovadă fiind ieşirile nervoase din ultimul timp. Mai mult, a apărut şi valiza găsită de un teleormănean în coceni, cu mii de documente despre afacerile Tel Drum, care vor inunda presa în zilele următoare. Dragnea s-a confruntat de câteva ori în ultimele săptămâni cu lipsa majorităţii, astfel că nu este deloc exclus ca moţiunea de cenzură să treacă. Depinde şi de cele două şedinţe ale comitetului executiv al PSD care urmează şi care ar putea aduce excluderea puciştilor din partid.

Cine va face guvernul dacă va trece moţiunea? Cel mai probabil va fi un guvern al puciştilor din PSD cu ALDE şi Pro România, dar care va avea susţinere parlamentară şi din partea opoziţiei, măcar pe perioada în care România va deţine preşedinţia Consiliului Europei. Opoziţia trebuie să rămână acolo unde este, altfel va deconta în 2020 toate prostiile făcute de Dragnea.

Vizualizări: 534

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: