CE Oltenia ascunde noroiul sub preş

Şefii din Complexul Energetic Oltenia au găsit metoda prin care să normalizeze condiţiile de muncă din minerit. Au interzis minerilor să mai filmeze praful în care lucrează, noroiul în care se afundă atunci când plouă sau condiţiile în care sunt transportaţi, mai rău ca sacii cu cartofi. Ce-or crede oamenii ăştia când adoptă astfel de decizii? Pot fi împiedicaţi opt mii de mineri, care au la ei telefoane mobile, să mai facă publice imaginile din cariere? Evident că nu. Cei care sunt implicaţi în astfel de activităţi au devenit chiar mai activi pe paginile de socializare şi pun şi mai multe poze.

Domnii directori de la Complexul Energetic Oltenia ar trebui să se teamă de o altă realitate. Oameni care să lucreze în nămol pe nici 500 de euro lunar nu vor mai găsi, câtă vreme mulţi dintre salariaţii din minerit pot câştiga lejer de cinci ori mai mult în străinătate. În schimb, de directori ca ei e plină lumea. L-am văzut pe un domn Dobriţanu, vorbind aşa, de sus, la un post de televiziune, cum că să nu creadă minerii că pot face ei ce vor. Trebuie să respecte regulamentul şi Contractul Colectiv de Muncă. Nici nu ştii dacă să râzi sau să plângi. Nu le-or fi aşa, jenă, să le vorbească de sus unor oameni cărora nu le asigură minimul necesar pentru a-şi face aşa cum trebuie serviciul? Unor directori, în loc să le fie ruşine de oamenii ăştia cărora nu le asigură transportul în carieră, nu le asigură echipamente de protecţie de calitate, nu le asigură piese de schimb, li se pare normal să vorbească pe nas despre regulamente. Dar voi, directorii, respectaţi vreun regulament atunci când le puneţi oamenilor viaţa în pericol ca să faceţi economii?

Preocuparea domnilor directori de la Complexul Energetic Oltenia ar trebui să fie în sensul de a îmbunătăţi condiţiile de muncă din cariere, astfel încât oamenii să pună fotografii ca să se laude, nu ca să critice. A ascunde gunoiul sub preş nu rezolvă problema. Poate că lor o să li se pară atunci când se uită în oglindă că sunt directori mai buni, pentru că nu vor mai cunoaşte realitatea. Şi probabil că speră ca nici presa să nu mai cunoască realitatea. Dacă eram în anii 80, poate le-ar fi ieşit. Dar ca să crezi în anul 2018, când aproape toată lumea are telefon cu cameră, că mai poţi ascunde ceva, înseamnă că nu eşti prea deştept. Dacă au vrut să-i sperie pe mineri, iar au dat dovadă de prostie, pentru că oamenii au deja cuţitul la os şi orice înţepătură s-ar putea să îi enerveze.

Vizualizări: 2,142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: