Ciobanii din Crasna, lăsaţi abuziv fără păduri

Peste 30 de ciobani din Crasna au protestat ieri în faţa Instituţiei Prefectului împotriva conducerii Obştii Crasna. Ciobanii spun că de doi ani nu au văzut un lemn de foc, deşi au acte pe păduri întregi. Mai mult, aceştia susţin că cei care s-au îmbogăţit peste noapte din oierit vor să le ia toţi munţii şi să-i lase fără afacere.

Zeci de ciobani din comuna Crasna s-au strâns ieri în piaţa Prefecturii unde înarmaţi cu pancarte au dezvăluit toate neregulile comise de conducerea obştii Crasna. Omenii spun că deşi au acte de proprietate pe pădurile din comună, Obştea nu le dă voie să-şi ia lemne pentru foc. „Eu am act pe opt munţi, dar Obştea Crasna nu-mi dă lemne de doi ani. Ei dau numai la prieteni şi la rude. Au vândut brazii mei la prieteni, au tăiat sute de lemne nemarcate. Consiliul de Administraţie al obştii a încheiat concesiuni, au arendat şi au închiriat unor ciobani de prin Bucureşti şi nouă nu ne dau lemnele noastre”, a declarat ciobanul Ovidiu Lihoacă.

Au un preşedinte nou, dar sunt conduşi de cel vechi

Ciobanii din Crasna au schimbat şi conducerea obştii, dar în zadar pentru că tot vechea conducere face regulile în continuare. Prezent şi el la manifestare, noul preşedinte ales, Dumitru Pârjol, spune că nu poate să ocupe funcţia pentru că vechea conducere o ocupă în mod abuziv. „Obştea este falimentară, ei au adus-o în starea asta, au dat titluri gratuite şi nu vor să plece din fruntea ei. O să ne luptăm să ne luăm drepturile să nu-i lăsăm să ne ia pădurile”, a declarat Dumitru Pârjol, noul preşedinte al obştii Crasna.

Cert este că ciobanii aduc acuzaţii grave şi la adresa preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Ovine, Ion Cherciu despre care spun că a ocupat toţi munţii cu cele peste o mie de oi ale lui şi că i-a scos din stânele construite de ei. „De doi ani e cioban şi are peste o mie de oi. M-a scos din muntele meu pentru că eu am decât 50 de oi. Aşa a procedat cu toţi care avem mai puţine oi decât el. E pe mână cu toţi din judeţ. S-a îmbogăţit peste noapte din escrocheriile lui. S-a făcut ciobani pentru că îi dă statul bani”, a declarat Constantin Căprici, cioban.  

CE SPUNE PREFECTUL

Prefectul Liviu Andrei a declarat că va constitui o echipă de specialişti care să investigheze problema. „Au venit cinci oameni la mine şi vreau să vă spun că acuzaţiile sunt destul de grave, se vorbeşte de vânzarea de lemn nemarcat şi de alte nereguli. Tuturor celor care încalcă legea o să le sune clopoţelul”, a spus Andrei.

APĂRARE

Ion Cherciu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Gorj, se apără şi spune că scandalul a pornit de la faptul că ciobanii erau obişnuiţi ca suprafeţele să nu fie licitate. „Toată lumea are loc, eu nu am scos pe nimeni de niciunde, dacă nu-şi respectă amplasamentele nu e problema mea. Eu am un singur munte şi e în altă obşte decât a lor”, a declarat Cherciu.

Vizualizări: 233

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: