Ciobanii din Crasna şi Novaci au protestat la Bucureşti

Nu mai puţin de 25 de ciobani din Gorj au mers ieri la Bucureşti pentru a participa la un protest ce a avut loc în faţa Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare. Delegaţia este condusă de Ion Cherciu, care este şi preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţ. În capitală s-au adunat sute de ciobani, care au avut parte de o primă victorie, luni urmând să se poarte discuţii despre posibila anulare a ordinului care le reglementează drastic toată activitatea.

Şeful ciobanilor din judeţ spune că a plecat în capitală miercuri noaptea cu nu mai puţin de 25 de ciobani din Crasna şi zona Novaci. Cu toţii sunt nemulţumiţi de normele ce le-u fost impuse pentru a-şi putea vinde brânza în pieţe. Asociaţia condusă de Cherciu a început demersurile pentru a înregistra brânza la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Ciobanii conduşi de acesta păreau mulţumiţi până acum cu situaţia în care se află şi cei mai mulţi declarau că vor face eforturi pentru a respecta normele ce le-au fost impuse. Preşedintele asociaţiei oierilor gorjeni spune că ciobanii au înţeles de abia acum cât de greu le va fi şi de aceea au decis să meargă în Bucureşti şi să se alăture altor câteva sute care au aceleaşi nemulţumiri.

„S-au pus cu amenzi pe noi, ne obligă să devenim toţi persoane fizice autorizate, asta înseamnă taxe mai multe la stat şi preţ mai mare la kilogramul de brânză. Nu putem fi de acord cu aşa ceva, pentru că şi aşa nu o ducem bine deloc. S-au făcut legile astea fără să fim şi noi consultaţi din timp. Încercăm acum să vedem cum putem să ne adaptăm, să respectăm şi cerinţele, dar nemulţumirile sunt mari şi de aceea am şi ieşit în stradă alături de colegii noştri. Noi nu am adus de la Crasna nici un animal cu noi pentru că, vedeţi, am fi luat nişte oi, dar acum e perioada fătatului şi nu am fi vrut să se nască mieii pe drum”, spune liderul ciobanilor gorjeni.

Luni – primele negocieri

Până la urmă, protestul de ieri nu a fost făcut degeaba. Sindicatele crescătorilor de oi şi capre încep, luni, negocierile cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi cei ai Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor privind Ordinul 111/2008 care face referire la normele de igienă a alimentelor produse de ciobani. În urma întâlnirii de ieri dintre liderul Federaţiei Agrostar şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, s-a stabilit că de luni vor începe negocierile dintre cele două părţi, la care va participa şi ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, astfel că protestatarii au încheiat pichetul din faţa sediului ANSVSA. Preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, a declarat la finalul întâlnirii, că a prezentat conducerii ANSVSA solicitarea de abrogare a Ordinului 111. "Le reproşăm lipsa de dialog corect cu crescătorii de animale, comunicăm şi Guvernului că ne vom bate pentru producătorii tradiţionali din România, pentru piaţa românească, pentru că ţăranii şi ciobanii nu sunt infractori. În toate ţările Uniunii Europene ţăranii vând în pieţe, nu sunt supuşi unor ordine de dictat. De la intrarea în vigoare a acestui ordin, consumatorii sunt foarte revoltaţi, considerând că acest ordin este o adevărată lovitură pentru producătorii tradiţionali", a spus Nicolae Ştefan.

Taxe, stâne şi Registrul Comerţului

Liderul Agrostar a precizat că ciobanii nu au posibilitatea să meargă de la stână la Registrul Comerţului şi să plătească o taxă pentru o cantitate minimă de brânză, pentru că ei nu sunt comercianţi, ci produc pentru cantităţi mici de brânză. "Noi am prezentat, la întâlnirea de joi, solicitarea de a abroga Ordinul 111, care deja creează prejudicii oierilor şi am stabilit să începem, de săptămâna viitoare, negocierile pe acest subiect. În cazul în care negocierile vor eşua, vom picheta sediul Guvernului săptămâna viitoare", a afirmat Nicolae Ştefan. Crescătorii de animale susţin că Ordinul 111/2008 este "aberant", că îi obligă să se înregistreze ca persoane fizice autorizate, ceea ce presupune costuri de 600 de lei, o sursă de apă caldă, dezinsecţie şi deratizare, adică "plata unor taxe şi mult timp", iar aceştia nu îşi acoperă costurile.

Oamenii susţin că prepară brânză în condiţii igienice şi că acest ordin urmăreşte să-i elimine de pe piaţă. Oierii au cerut demisia preşedintelui ANSVSA şi au scandat: "Nu vrem milă şi pomană, vrem să vindem brânză-n ţară", "Voi ne omorâţi pe noi, nu şi brânza de la oi". La protest au participat crescători de animale din Constanţa, Tulcea, Hunedoara, Timiş, Botoşani, Vaslui, Gorj, Ialomiţa, Iaşi. Sindicaliştii au depus, de asemenea, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, o cerere de suspendare a acestui ordin, "pentru a bloca măsurile de distrugere a producătorilor români". "Scopul acestui ordin este să ia materia primă şi s-o ducă la marii procesatori pentru a-i scoate de pe piaţă pe crescătorii autohtoni", a spus liderul Sindicatului Crescătorilor de Ovine şi Caprine.

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: