Ciobanii, hotărâţi să nu vândă carnea de miel sub 20 lei kilogramul

Ciobanii gorjeni se pregătesc să iasă cu mieii în pieţe şi târguri. Cu câteva zile înainte de a fi deschise cele patru puncte de sacrificare din Târgu Jiu, Motru, Rovinari şi Novaci s-au prefigurat şi primele preţuri, 20 de lei kilogramul de miel tăiat, direct la stână, şi 22-25 lei, dacă îl cumpăraţi din piaţă. Chiar dacă un miel de 18 kilograme ar putea costa aproximativ cât un salariu minim, ciobanii spun că nu vor lăsa la preţ.

După o iarnă lungă şi foarte grea, ciobanii îşi calculează banii investiţi în întreţinerea oilor şi îşi fac planuri în legătură cu vânzarea mieilor. Ei spun că preţul cărnii va depăşi 20 de lei/kg şi chiar va a atinge pragul de 25 de lei/kilogram, în apropierea Paştelui. Astfel că unii gorjeni vor trebui să renunţe la aproape o pensie sau un salariu minim pentru a avea pe masă un miel de 18-20 de kilograme. În cazul în care nu vor exista solicitări, iar preţul cărnii va scădea sub 20 lei/kg, cei mai mulţi ciobani ameninţă că se vor întoarce cu mieii acasă şi îi vor vinde la toamnă. “Voi scoate la vânzare peste 60 de miei. În cazul în care preţul cărnii de miel va scădea sub 20 de lei, voi renunţa să-i mai tai deoarece îi voi vinde la toamnă, în viu. Nici un cioban nu va accepta să vândă carnea de miel mai ieftin, deoarece a fost o iarnă grea şi s-au cheltuit foarte mulţi bani pentru nutreţ şi boabe. Am făcut un calcul şi am ajuns la concluzia că am cheltuit cam un milion de lei vechi pentru fiecare oaie. Măcar cheltuielile să le scoatem, că de profit nu prea poate fi vorba”, a declarat Ion Moianu, oier din Preajba.

Mieii, sacrificaţi după metoda tradiţională

Deşi normele europene îi obligă să-şi sacrifice animalele prin asomare, oierii spun că şi în acest an vor folosi tot metoda tradiţională. Excepţie vor face ciobanii care îşi vor sacrifica mieii în cele patru puncte amenajate din Târgu Jiu, Motru, Rovinari şi Novaci. “Mieii de la stână îi voi sacrifica tot după metoda tradiţională. Aşa am învăţat de la părinţii noştri şi aşa vom proceda şi noi. Eu chiar aş prefera să vină cineva să-mi cumpere toţi mieii odată pentru că aşa nu am mai sta cu ei în piaţă. Foarte mulţi miei sunt cam 18 kilograme”, a declarat Ion Moianu. Pentru a avea miei mai mari anul viitor, acesta va achiziţiona berbeci de rasă din Germania, pentru împerechere. “Voi cumpăra doi berbeci de rasă din Germania pentru a avea miei mult mai mari. La aceleaşi cheltuieli şi la aceeaşi vârstă mieii ar putea fi cu 10 kilograme mai mari ca acum”, a mai precizat Ion Moianu.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: