Trăirile şi sentimentele, arta lui Armand Landt

Pasiunea lui Armand Landt pentru pictură vine încă din copilărie. Criticii de artă l-au denumit un bun colorist, iar trăirile şi sentimentele sale izvorăsc din fiecare tablou realizat.  Cu arta sa îi ajută şi pe copiii care suferă de autism în cadrul orelor de Art Therapy.

Armand Landt este studentul Facultăţii de Arte Plastice din cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu. Pictează de la vârsta de şapte ani, fiind îndrumat pe această cale de tatăl său, Carol Landt, care are o vastă activitate culturală în judeţul Gorj şi care a fost ucenicul lui Iosif Keber. „Încă de mic am frecventat atelierul tatălui meu, cât şi al pictorului Iosif Keber, unde am cunoscut foarte mulţi artişti. Pot să spun că am crescut într-un mediu artistic”, spune Armand. Pentru a-şi aprofunda studiile în domeniu Armand a călătorit un timp în Spania, unde a încercat să descopere arta gestuală, arta contemporană postmodernă spaniolă şi europeană. „Am stat câteva luni bune în Barcelona, unde am studiat cât se poate de mult arta. Am vizitat tot ce înseamnă muzee, galerie de artă, ateliere ale artiştilor. Barcelona în ziua de astăzi este un fel de New York. Am studiat foarte mult Miro şi Gaudi sau Augusti Puig, un catalan foarte bine cotat în ziua de astăzi”, spune Armand Landt. După aceea a venit în Târgu Jiu şi s-a pus pe treabă, realizând în ultimul an aproape 80 de lucrări şi patru expoziţii. Însă când vine vorba de vânzarea tablourilor Armand se loveşte de reticenţa românilor. „Piaţa românească este foarte ciudată în ceea ce priveşte arta. În Târgu Jiu nu se cumpăra astfel de lucrări, dar în oraşele mari precum Bucureşti, Timişoara sau Cluj da. Târgu Jiul încă este reticent la ce înseamnă nou şi modern”.

Un bun colorist

Criticii de artă au spus despre el că este un foarte bun colorist. Ultimul stil abordat de Armand este stilul figurativ abstract, ce are foarte puţine părţi anatomice şi este cât mai simplist. „S-a adeverit că sunt un foarte bun colorist, acestea sunt afirmaţiile tuturor profesorilor şi criticilor de artă cu care m-am întâlnit până acum. Stilul este modern, pictez trăirile şi sentimentele mele, ceea ce mă înconjoară, oamenii din jurul meu. Trăiri şi sentimente, asta este toată arta mea. Acum am încercat un stil mai figurativ, majoritatea lucrărilor fiind sunt abstracte”, relatează Armand Landt. Abordând teme monumentale, tânărul este dispus să pictez pe suprafeţe cât mai mari. „Suprafeţele mari mă inspiră. Altfel mă pot desfăşura pe dimensiuni mari, mai ales că temele mele sunt monumentale”, explică pictorul. Pentru realizarea lucrărilor foloseşte foarte mult acrilicul, dar nu face rabat nici de la ulei. „Folosesc tot felul de materiale în elaborarea tablourilor, de la pensule, şpaclu, bureţi până la mâini. Arunc chiar şi cu vopselele pe pânză pentru a scoate în relief culoarea”, mai spune acesta.

Art Terapy pentru copiii cu autism

Armand contribuie la reabilitarea copiilor cu autism prin artă. „În prezent activez în cadrul Şcolii Populare de Artă şi ţin un curs de Art Therapy la şcoala ajutătoare din Vădeni. Am în jur de 40 de copii la aceste cursuri. E un domeniu relativ nou în România. În foarte puţine oraşe există centre unde se încearcă reabilitarea copiilor cu autism prin artă. În străinătate sunt rezultate notabile în ceea ce priveşte terapia prin artă. Aceşti copii trebuie să privească altfel viaţa, iar în acest sens trebuie ajutaţi”, spune Armand.

Vizualizări: 207

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: