Zece persoane, printre care şi gorjeni, pe urmele lui Brâncuşi

Zece persoane vor pleca la Paris pe traseul străbătut în urmă cu peste 100 de ani de sculptorul Constantin Brâncuşi. Este vorba despre scriitorul Laurian Stănchescu, directorul Direcţiei de Cultură, Pompiliu Ciolacu, jurnalişti şi alţi oameni de cultură.

Reprezentanţii Direcţiei Judeţeane pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Gorj împreună cu Laurian Stănchescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, au iniţiat proiectul cultural ”România pe urmele lui Brâncuşi” prin care zece persoane, printre care şi managerul Direcţiei de Cultură Gorj, Pompiliu Ciolacu, vor merge pe jos până la Paris pentru a sensibiliza autorităţile franceze şi să permită repatrierea osemintelor titanului din Hobiţa. Traseul va fi acelaşi pe care l-a străbătut şi marele sculptor între anii 1903-1904. Ciolacu speră să poată să parcurgă tot drumul pentru că ar putea fi obligat să se întoarcă la serviciu, dacă va lipsi prea mult.

2011, anul lui Brâncuşi

Întruniţi ieri la Casa Memorială din Hobiţa, oamenii de cultură cât şi reprezentanţii judeţului în Parlamentul României au căzut de acord pentru a face toate demersurile necesare pentru ca rămăşiţele lui Constantin Brâncuşi să fie aduse în România. Urmaşii lui Constantin Brâncuşi aplaudă iniţiativele oamenilor de cultură implicaţi în acest proiect de repatriere a osemintelor lui Constantin Brâncuşi. “Sunt mândru că la ora actuală unii oameni încearcă să facă tot ceea ce este posibil pentru a aduce rămăşiţele lui, aici, acasă, unde şi-a dorit“, a spus Gore Brâncuşi din Hobiţa.

”Alături de mine la Paris vor merge zece persoane. Sperăm şi credem că vom reuşi să aducem osemintele în satul său natal”, a declarat Laurian Stănchescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România.    

Oamenii de cultură intenţionează să declare oficial anul 2011 anul Internaţional “Constantin Brâncuşi”. Chiar şi în Parlament va fi propus acest lucru de către deputatul de Gorj, Severus Militaru. “Voi propune luni în Parlament ca anul 2011 să devină anul internaţional Constantin Brâncuşi şi susţin toate demersurile pe care oamenii de cultură le fac pentru repatrierea osemintelor”, a spus Severus Militaru.   

Plecarea pe traseul străbătut de Constantin Brâncuşi va avea loc la sfârşitul lunii mai. Cei 10 participanţi vor merge pe jos până la Paris. 

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: