Ciobotărică, audiat la Tribunalul Gorj. Ce a spus despre banii lui Medinţu!

Fostul director general al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciobotărică, a fost, în sfârșit, audiat în calitatea sa de inculpat în dosarul în care este judecat la Tribunalul Gorj, alături de alți doi foști directori din echipa sa, Daniel Antonie și Dorina Jianu. Audierea sa a fost făcută la finalul procesului, până acum el prelevându-se de dreptul la tăcere, preferând să urmărească declarațiile celorlalți inculpați și a martorilor din dosar. Vreo două ore au durat audierile, declarațiile fostului director general părând a fi fără sfârșit.

Ciobotărică a explicat marți că a dorit mai întâi să își facă o imagine de ansamblu a celor întâmplate la sfârșitul lui 2015, atunci când a decis cu Antonie, în Directoratul CEO, să îi acorde șase salarii compensatorii fostului director al Diviziei Energetice, Aurel Medințu, pentru a părăsi compania. Procurorii DNA susțin că inculpații nu aveau dreptul să acorde astfel de plăți compensatorii, dar Ciobotărică a declarat că alți directori au părăsit compania cu mult mai multe salarii compensatorii și nu a fost nici un fel de problemă în cazul lor. Fostul director general a dat și câteva exemple în acest sens, după care a menționat că orice salariat avea dreptul în baza Contractului Colectiv de Muncă să încaseze până la 16 salarii compensatorii. În cazul lui Medințu au fost doar 6, dar cuantumul lor a fost de 130.000 de lei.

Laurențiu Ciobotărică susține că a purtat negocierile cu Medințu în calitatea sa de director general, la fel cum a purtat discuții pe aceeași temă cu toți ceilalți care au plecat din companie în condiții similare. El a menționat că, în mod normal, Comitetul de Nominalizare și Remunerații (CNR) ar fi trebuit să ia deciziile în astfel de situații, dar, paradoxal, în CEO, Comitetul respectiv a fost înființat de abia în vara anului trecut. Asta s-a întâmplat în iunie 2016, la mai bine de o lună de la reținerea pentru 24 de ore a celor trei inculpați, în decembrie 2015, când s-au produs faptele, CNR fiind o necunoscută în CEO. Chiar și așa, nimeni din Consiliul de Supraveghere al CEO nu a imputat cuiva vreo ilegalitate în ceea ce privește acordarea unor eventuale plăți ilegale către Medințu, CS-ul neluând până acum vreo decizie care să o anuleze pe cea a Directoratului, în baza căreia fostul director a primit plățile compensatorii pentru a pleca din companie.

„Dragă Laurențiu, fă-i toate diligențele”

Fostul director general a mai avut o explicație pentru cele întâmplate în decembrie 2015, el povestind că a avut o discuție în acest sens cu Cristian Radu, președintele CS-ului, cel pe care îl considera mentorul său. Ciobotărică a declarat că doar ce venise la Târgu Jiu și acceptase postul de la CEO doar pentru că s-a bazat pe Cristian Radu, cu care a discutat inclusiv despre situația  lui Medințu. „Dragă Laurențiu, fă-i toate diligențele pe care le consideri necesare”, iar fi spus președintele CS-ului lui Ciobotărică, la audierea sa ca martor, Cristian Radu declarând însă cu totul altceva în fața instanței. Mai mult, a mers de mai multe ori la Poliție și a încercat chiar să îl înregistreze pe „ucenicul” său pentru a-l putea incrimina în această poveste, Ciobotărică menționând că nu a înțeles atitudinea acestuia.

Oricum, audierea sa a făcut ca procesul să se apropie de final, acum mai fiind de audiat un singur martor, un membru al Consiliului de Supraveghere, după care judecătorul Gheorghe Constantinescu poate pronunța un verdict. Sentința ar putea fi aflată spre sfârșitul lunii iunie, adică înainte ca magistrații să intre în vacanța de vară. Verdictul nu va fi unul definitiv, putând fi contestat, ceea ce va face ca procesul să se mute la Curtea de Apel Craiova.

Vizualizări: 915

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: