Ciolacu, iritat că e arătat cu degetul pentru criza bugetară

Iritat că în loc să fie lăudat pentru marile realizări, e arătat cu degetul pentru criza bugetară lăsată moștenire. Fostul prim-ministru Marcel Ciolacu a criticat pe social media măsurile fiscale adoptate de Guvernul Ilie Bolojan și susține că nu PSD este vinovat pentru situația economică actuală a țării.
Pe 31 decembrie 2024, Guvernul „Ciolacu 2” anunța Ordonanța de Urgență „Trenuleț” prin care se hotărâse ca în 2025 să se înghețe salariile de la stat și pensiile, să se elimine facilitățile fiscale de care beneficiau angajații din IT, agricultură și construcții. Astfel, angajații de la stat nu au primit bonusuri ori premii și au putut beneficia de vouchere de vacanță de 800 de lei, numai dacă plătesc și ei aceeași sumă, adică încă 800 de lei pentru un pachet turistic. Sporurile au fost înghețate, iar orele suplimentare trebuiau să fie compensate cu timp liber, nu cu bani.
Peste noapte, Guvernul venise cu patru măsuri prin care taxa mai dur mediul privat. Tot pentru a aduna mai mulți bani la buget, guvernul stabilise să majoreze și impozitele pe dividende, adică pe profiturile scoase de firme, de la 8% la 10%.
Prin toate măsurile de plafonare, înghețare sau eliminare de venituri și beneficii pentru sectorul bugetar, Guvernul Ciolacu 2 promitea că va economi între 120 și 130 de miliarde de lei în 2025.
Ciolacu a criticat ideea austerității propuse de noul Guvern, susținând că aceasta poate avea efecte negative asupra economiei și asupra puterii de cumpărare a populației: „Frica de ”junk” – motiv pentru austeritate oarbă?! Cine profită, de fapt, de panica indusă populației și firmelor românești?Am plătit prețul politic pentru greșelile mele. Am făcut un pas în spate, convins că, după un an super-electoral, care s-a prelungit nepermis de mult, România are nevoie de noi lideri. Decidenți care, încărcați cu energie și credibilitate, să poată continua traiectoria de dezvoltare a țării.
Aud, însă, tot mai des în ultima perioadă acuzații dure și teorii alarmiste despre așa-zisul ”dezastru economic” în care am lăsat România. Unii văd că îmi fac și plângeri penale de un ridicol fără margini, fără să știe că execuțiile bugetare sunt publice și oricine poate verifica foarte simplu cum au fost cheltuiți banii publici. Dar dacă trebuie să fac și pușcărie ca să avem, după 30 de ani, Autostrada Moldovei, atunci accept fără regrete.
Dincolo de perdelele de fum, cred cu tărie că a venit timpul să vorbim cu mult calm și seriozitate despre realitate.
Încă de la început, trebuie să spun foarte clar că REFORMA FISCALĂ este parte a angajamentelor luate de fosta guvernare de dreapta prin PNRR. În traducere, și cu deficit de 3% din PIB, această reformă trebuia făcută. Nu există loc de întors. Cât am fost premier, am negociat în permanență cu cei de la Comisie, tocmai pentru ca măsurile fiscale să nu fie foarte abrupte și să nu ducă la recesiune economică. Nimeni, însă, de la Comisie nu ne-a impus ceva anume, măsurile au fost tot timpul la latitudinea noastră.
De aceea, am și militat pentru sistemul de impozitare progresiv. Toate țările dezvoltate din UE au un sistem fiscal echitabil, care reduce polarizarea economică și socială. Să alegi acum creșterea TVA și taxe pe pensii - punând toată povara consolidării pe cei cu venituri mici și medii (o scădere, în fapt, a puterii de cumpărare cu 20-25%!) doar pentru că, ideologic refuzi o măsură cu același impact- precum impozitul progresiv - este o mare greșeală. Și nu o spun eu, o spun BNR, FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană și experții OECD!
Dar să revenim. Nu, România nu este în niciun colaps economic. Doar unii ar vrea să credeți asta, pentru a-și putea justifica mai ușor faptul că au intrat cu drujba în economie și în veniturile populației.
Vă invit să vă gândiți cum poate arăta un dezastru cu autostrăzi în construcție, cu salarii și pensii mai mari, cu șantiere peste tot și cu 180 de mii de locuri de muncă noi?! Așadar să vorbim pe cifre, nu pe lozinci”, susține el.
Vizualizări: 704
Distribuie Trimite pe WhatsApp