Cioloș transformă Valea Jiului într-o Unitate Guvernamentală

La o săptămână după ce a fost prin Târgu Jiu și a discutat cu șefii administrației locale problemele zonei, premierul Dacian Cioloș ajunge vineri în Valea Jiului, unde vrea să creeze o Unitate Guvernamentală de Asistență Tehnică.

Vizita are loc în contextul în care, joi, Guvernul tocmai a decis soarta a două mine, Lonea și Lupeni, care își vor înceta funcționarea în următorii ani. Acum șeful Executivului vine și spune că zona are nevoie de o asistență aparte din partea factorilor de decizie de la București, în trecut Valea Jiului mai având parte de un guvernator care nu a reușit însă să ajute în vreun fel la dezvoltarea orașelor de aici. O astfel de UGAT ar urma să fie creată și la Roșia Montană, o altă regiune afectată de lucrările miniere, Gorjul neavând parte de un astfel de „tratament”, de parcă aici nu ar exista zone monoindustriale în care mineritul e oricum pe ducă.

 Sprijin pentru atragerea de fonduri europene

Într-un limbaj de lemn, Guvernul a informat ieri cam ce ar urma să se întâmple cu zonele ce vor deveni UGAT și pe care Cioloș le vizitează în cursul zilei de vineri, la Petroșani premierul având mare parte din program concentrat pe întâlniri programate să aibă loc la Universitatea din oraș. „Prim - Ministrul doreşte promovarea UGAT, structură organizată la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului, care va sprijini cele trei zone pilot de intervenţie, mai puţin dezvoltate economico-social, în accesarea şi implementarea unor programe integrate din fonduri europene şi bugetul naţional. Premierul va discuta cu autorităţile publice locale din zone stabilite în memorandumul cu tema „Dezvoltarea unor programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice a locuitorilor din zonele pilot de intervenție Valea Jiului, zona Roșia Montană – Munții Apuseni și comunitățile marginalizate din Moldova (Vaslui – Iași)”. Discuția va viza mecanismul de asistenţă tehnică care va fi implementat la nivel local. Premierul îşi doreşte ca acest mecanism să asigure o abordare integrată prin facilitarea unui mecanism  de coordonare între autorităţi de management, ministerele implicate, structurile locale şi beneficiari”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Vizualizări: 807

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: