Primăria Târgu Jiu vrea să restaureze "mediocra" Grădină Publică

Autoritățile locale din Târgu Jiu au găsit o formulare surprinzătoare pentru a cataloga starea grădinii publice, denumită în ziua de azi Parcul Constantin Brâncuși. "Mediocră" este cuvântul folosit pentru restul grădinii, în afară de zona aferentă monumentelor lui Constantin Brâncuși despre care spun că este în stare corespunzătoare.

Unul dintre proiectele de hotărâre supuse aprobării Consiliului Local Târgu Jiu de luni, 31 octombrie, a făcut referire la aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) și a indicatorilor economici pentru restaurarea Grădinii Publice din zona protejată a ansamblului monumental. În referatul atașat hotărârii scrie că starea grădinii este mediocră. "Zona aferentă monumentelor lui Brâncuși, amenajată în 2004, este în stare corespunzătoare. Restul grădinii: stare generală mediocră (vegetație îmbătrânită sau sălbăticită, alei degradate, elemente utilitare improvizate sau așezate nejudicios, improvizații care nu sunt adecvate statutului de monument istoric al grădinii și, în special, operelor lui Brâncuși", se arată în referatul semnat de directorul economic Narcisa Cristea, directorul tehnic Marius Ionescu și de Raul Chiriac, șeful Serviciului Investiții.
Nu același lucru au observat responsabilii din primărie în urmă cu doar câțiva ani. În dosarul întocmit și depus pentru ca operele brâncușiene să fie incluse în Patrimoniul Internațional al UNESCO autoritățile locale au scris că acest parc este de o frumusețe izbitoare. Este destul de clar că prezentarea în termeni negativi a parcului avea scopul obținerii avizului consilierilor pentru sumele necesare, de aproape 14 milioane de lei.
Cert este că nu toți consilierii s-au lăsat convinşi de necesitatea aprobării acestui proiect de hotărâre, cu o sumă atât de uriaşă. Un alt aspect este faptul că în proiect nu este precizată sursa de finanţare, ci doar că sumele vor fi eșalonate pe trei ani. "Trebuie să mă mai documentez. Fiind vorba de o sumă foarte mare de bani, graba cu care s-a cerut aprobarea acestei documentații. Mai sunt nevoie de anumite completări pe care le-am cerut și nu au venit ă timp util fapt pentru care mă oblig să mă abțin", a explicat Ion Săvoiu, consilier municipal.
Autoritățile locale au explicat în materialul atașat proiectului că vor să restaureze plantațiile din parc, să corecteze defectele din întreținerea necorespunzătoare în anii anteriori, să paveze aleile și să amenajeze intrări noi. Proiectul mai prevede restaurarea castelului de apă din parc, a fântânii baroce, și alte lucrări.

Vizualizări: 467

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: