Cireșele de mai, aproape coapte în Rugi

Cireșarii din comuna gorjeană Turcinești își freacă palmele de bucurie. Recolta de cireșe va fi una mult mai bogată decât cea de anul trecut. Fructele se vor coace în câteva zile și, în cel mult două săptămâni, vor ajunge pe tarabele din piețe.

În satul Rugi, deja celebru pentru cireșele sale, oamenii se bucură că vremea i-a ajutat. Mai speră la câteva zile cu soare ca să înceapă să culeagă fructele și să le ducă în piețe.

Cireșii sunt încărcați și, în câteva zile, vor fi bune de cules și fructele. „Fructele sunt deja pârguite, dulci. Mai au nevoie de puțin soare ca să se coacă bine. În cel mult două săptămâni vom putea ieși cu ele în piețe. Recolta va fi mai bogată decât anul trecut. Va fi cam ca acum doi ani, când s-au copt toate cireșele, nu au fost pierderi. Avem și cireșe albe, negre, moacrele de Rugi. Acestea se vor coace în tura a doua, imediat după cireșele de mai. Sperăm să fie pe piață și la un preț accesibil pentru toată lumea. Știți că de la noi pleacă cu un preț, la piață ajung poate și dublu. Cireșii sunt încărcați, vor fi fructe din abundență”, a spus Gheorghe Sichitiu, localnic din Rugi și proprietarul unei livezi cu cireși.

Pomii fructiferi vor avea recoltă bogată în toată comuna. „În toată comuna Turcinești, pomii sunt încărcați de fructe. Au început să crească. Ar trebui să ne bucurăm mai mult în acest an dacă ține vremea cu noi. Avem, în acest an, și cireșe, și vișine”, a spus primarul din Turcinești, Dumitru Modrea.

Agricultorii speră să-i ajute și vremea. Până acum, seceta nu le-a pus mari probleme pomicultorilor. Doar caișii au avut de suferit din cauza brumei din primăvară. „Dacă temperaturile nu vor scădea așa cum se preconizează, să afecteze puțin cultura de măr, în primăvară, brumele târzii au afectat cultura de cais și zarzăn, cireșele sunt foarte bune în tot județul. De la sfârșitul mai, va fi o producție mulțumitoare”, a explicat Valentin Priporeanu, directorul Direcției de Agricultură Gorj. (A.A.)

Vizualizări: 2,183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: