Seceta a făcut deja ravagii în Gorj. Primar: Foamea va scrie pe noi

Meteorologii au emis o atenționare de vreme rea, cu furtuni și vijelii, dar unele culturi sunt deja compromise. Cea mai mare problemă este la grâu.

Situația nu este una bună în nicio comună din județul Gorj. Oamenii au cultivat terenul mai mult ca niciodată în ultimii 10 ani din cauza pandemiei de coronavirus, care i-a ținut în gospodării, dar și de frica unei crize economice.

De exemplu, în comuna Bengești-Ciocadia, oamenii muncitori au făcut eforturi pentru a-și cultiva terenurile, dar se pare că degeaba. ”Grâul este compromis. Poate dacă dă o ploaie puternică și acum repede, că altfel e pus degeaba. Doar banii cheltuiți, pentru că prețurile la semințe și la pregătit terenul sunt foarte mari. Oamenii au pus săracii de toate, de frica poliției nu au mers pe drum cu utilajele, s-au băgat prin păduri, zăvoaie, pe dealuri și pe lângă apă, numai să pună în pământ, dar cred o să culeagă pe dracu. Așa debandadă și nu mi-a fost dat să văd până acum”, a precizat Victor Geogia, primarul din Bengești-Ciocadia.

În comuna Schela, cultura de grâu pare să fie bună, în rest totul este compromis. ”Am avut noroc cu ultima zăpadă și am salvat grâul. Grâul merge, cu restul s-a terminat. Nu va fi bine. Foamea va scrie pe noi. O să fim la fel ca în 1946. E ordin de sus ca să ne ia dracul pe toți, că prea ne-am îmbuibat, prea făceam cozi la supermarket”, spus primarul Aristide Șerbănescu.

Autoritățile locale din comuna Scoarța încă mai speră într-o minune. O ploaie ar mai salva din culturi. ”Cu agricultura e mare problemă. Grădinile sunt la pământ, noroc mai au cei cu solarii. Grâul are nevoie de apă clar. Oamenii au pus și porumbul, dar nu știm ce se va întâmpla. Fără ploaie nu va ieși nimic. Au anunțat că se mai schimbă vremea. Mai avem o speranță”, a precizat Ion Stamatoiu, primarul de la Scoarța.

Vizualizări: 3,410

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: