Ciurel a mers la Tehomir, Gerea aşteptat astăzi

Managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a răspuns ieri presiunii publice şi a mers la Tehomir, acolo unde zeci de mineri s-au blocat în subteran încă de marţi. Aceştia sunt nemulţumiţi că, la 1 iunie, vor fi concediaţi cu 1-2 salarii compensatorii. Minerii vor minimum şase salarii pentru a renunţa la protest. Ciurel a ajuns la Tehomir aseară la ora 18.00, dar a refuzat să coboare în mină. O delegaţie de patru mineri a ieşit pentru a negocia cu Ciurel, discuţiile durând mai multe ore.

Liderii de sindicat, liderii politici, dar şi primarul din Slivileşti Sorin Bucurescu l-au somat ieri pe Ciurel să meargă la Tehomir, pentru a sta de vorbă cu zecile de mineri blocaţi în subteran. Minerii au refuzat să mai negocieze cu directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, care le-ar fi spus că nu are putere de decizie, aşa că au cerut prezenţa directorului Ciurel şi a ministrului Gerea.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Univers, Adrian Marciuc, s-a declarat îngrijorat de starea unora dintre minerii blocaţi şi de condiţiile în care stau. "Trebuie să facem ceva, să vină să vorbească cu ei pentru că nu-i mai scoatem de acolo. Trebuie să mergi patru kilometri ca să ajungi la ei, doi dintre ei chiar au probleme de sănătate şi i-am rugat să iasă la gura minei că ne trezim cu altele apoi. Dar sunt foarte porniţi", a spus Marciuc.

Minerii au primit alimente şi apă

Oamenii spun că nu renunţă la protest până ce nu le vor fi garantate minim 6 salarii compensatorii. „Le-am dus alimente, pâine, conserve, apă, minimul de bază. Am primit un mesaj că toată lumea este ok, doar doi au probleme, unul este operat, are  o bucată de plămân secţionată, iar un altul are probleme cu ficatul. Le-am solicitat să iasă afară, nu doresc. O să încercăm să-i scoatem la suprafaţă. Este şi o ambulanţă aici”, a spus Florin Crăciun, liderul minerilor de la Mina Tehomir.

Minerii au cerut ieri o comisie din partea CE Oltenia iar când au ieşit la suprafaţă au constatat că cei care veniseră să negocieze erau tot directorul de la Jilţ Sud, Dumitru Dragu, şi Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere. Astfel stând lucrurile, aceştia  ortacii au transmis prin liderii de sindicat că nu mai ies la suprafaţă decât dacă vine Laurenţiu Ciurel sau ministrul Energiei, Andrei Gerea. „Marţi s-au purtat două runde de negocieri, nu s-a ajuns la niciun consens. Timpul trece, lucrurile se înrăutăţesc, nu mi-aş dori ca lucrurile să scape de sub control”, a spus sindicalistul Florin Crăciun.    

Ciurel spune că nu poate face discriminări

Managerul CE Oltenia a ajuns aseară la Tehomir, dar a refuzat să intre în mină. O delegaţie de patru mineri a ieşit din subteranul Minei Tehomir şi a mers la negocieri cu managerul Ciurel, aflat în sediul administrativ. "Directorul s-a născut în fotoliu de piele, nu a vrut să coboare la noi. Am zis să facem noi primul pas", a spus un miner.

Ciurel declarase ieri pe zi că nu le poate oferi ortacilor  mai mult decât la ceilalţi salariaţi. „Şase salarii compensatorii este mai puţin decât 24 de salarii de câte 1700 fiecare. Nu se poate să le dăm pe amândouă. Ăsta este şi demersul nostru. Am încercat să facem o ordonanţă de urgenţă prin care să prindem o masă mare de oameni cu 24 de luni consecutive cu venit mediu, adică 1700 asigurat. Nu se poate şi salarii compensatorii, şi aceste lucruri. Ca unitatea să nu fie grevată de o sumă foarte mare, pentru că aşa cum le dau dânşilor, ar trebui să le dau şi la ceilalţi 2000 şase salarii compensatorii”, a declarat Laurenţiu Ciurel, precizând că „Nu pot să tratez pe unii într-un fel... Îmi pare rău, ştiu că sunt mineri de subteran, e muncă grea, dar au avut şi avantaje la viaţa lor”.

Negocierile s-au finalizat aseară la ora 21.00, când Ciurel a anunţat soluţia de compromis. Minerii care vor face cerere să plece până la 1 iunie, individual, vor beneficia de şase salarii.

ULTIMA ORĂ

Minerii de la Tehomir au decis să continue protestul şi să rămână blocaţi în subteran, unde au intrat încă de marţi dimineaţa. Managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a discutat trei ore cu patru reprezentanţi ai acestora. Cei peste 70 de mineri blocaţi în subteran sunt nemulţumiţi că la 1 iunie vor fi concediaţi cu doar 1-2 salarii compensatorii şi cer minimum şase salarii. Asta deşi în vechiul CCM erau prevăzute 16 salarii la concedierea colectivă. Ciurel le-a promis şase salarii doar acelora care vor demisiona până la 1 iunie, adică pentru concedieri individuale. Acesta a explicat că, pe concediere colectivă, trebuie să fie aceleaşi drepturi pentru toţi cei 2133 de salariaţi care vor pleca. Minerii din Tehomir au respins oferta, deoarece la concedierea individuală ar primi şase salarii, dar ar pierde venitul de completare oferit de guvern timp de doi ani.

REACŢIE

Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivileşti, se declară îngrijorat de situaţia celor 70 de mineri blocaţi în mina Tehomir. „Mina Tehomir, deşi are intrarea prin comuna Mătăsari, în proporţie de 90% îşi desfăşoară activitatea pe raza localităţii Slivileşti, mai exact în satul Cojmăneşti. Sunt îngrijorat pentru cetăţenii care muncesc acolo şi care au domiciliul în comuna mea. Din discuţiile pe care le-am avut cu o parte din minerii blocaţi, eu personal cred că au dreptate, nu doresc decât să aibă un loc de muncă stabil şi un contract de muncă care să fie şi de partea lor”, a declarat Sorin Bucurescu, primarul din Slivileşti.

Vizualizări: 213

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: