Ziua a treia! 25 de salariaţi CE Oltenia în greva foamei!

Zeci de mineri şi energeticieni s-au solidarizat cu greviştii foamei de la CE Oltenia, Manu Tomescu şi Florin Predescu. Printre aceştia se numără şi doi lideri de sindicat. Este vorba de Nelu Roşca de la cariera Roşiuţa şi Nicolae Bădiţa de la Lupoaia. Protestatarii sunt veniţi din aproape toate zonele şi unităţile miniere şi energetice şi numărul acestora creşte substanţial pe zi ce trece. În timp ce salariaţii sunt în greva foamei pentru că nu le sunt acordate drepturile, şeful CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, le spune că rămân doar cu drepturile din contractul individual de muncă dacă nu trec de partea sindicatelor care au încheiat un acord cu administraţia. 

badita_in_greva_foamei

25 de persoane, mineri şi energeticieni, dar şi doi lideri sindicali, se aflau în greva foamei, ieri seară, în faţa CE Oltenia. Sindicalistul Nelu Roşca a luat decizia de a se solidariza cu minerii aflaţi în greva foamei în faţa sediului principal al companiei, nemulţumit fiind de discriminările pe care le face administraţia CE Oltenia faţă de salariaţi, pe criterii de apartenenţă sindicală. Roşca spune că a plecat dezamăgit de la şedinţa de ieri de la Rovinari în care s-au reluat negocierile pentru un noul Contract Colectiv de Muncă. „M-am solidarizat cu membrii mei de sindicat şi cu salariaţii CEO care întâmpină probleme. În primul rând discriminarea care se practică în această societate, abuzurile în formă continuă, imixtiunea în mişcarea sindicală şi refuzul de a negocia un Contract Colectiv de Muncă. Am fost şi la comisia de negociere, am fost dezamăgit total, s-a practicat un teatru ieftin acolo de semnatarii acordurilor şi cu domnul Ruşeţ, au făcut un teatru, tocmai ca să blocheze indiferent cât se dorea din partea cealaltă să se ia un punct de vedere, interveneau, luau în derâdere. Interesul lor este să-şi numele membrii de sindicat, nu-i interesează de soarta salariaţilor, să aibă majoritate să-i elimine pe ceilalţi lideri şi salariaţi care au fost discriminaţi”, a declarat Nelu Roşca, liderul sindical al salariaţilor de la cariera Roşiuţa.

ciurel_cu_grevistiii_4

Ieri după-amiază şeful CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, şi-a făcut apariţia la sediul companiei unde a schimbat câteva replici cu protestatarii. Ciurel a explicat că nu înţelege nemulţumirea greviştilor pentru că aceştia au primit mai mult decât anul trecut. „Văd lucrurile la fel ca şi până acum. Ce s-a putut oferi, s-a oferit. Nu s-a putut da un leu în plus peste ce s-a dat. Asta este situaţia. S-a dat oricum mai mult decât ce au obţinut dânşii anul trecut pe Contractul Colectiv de Muncă, în sensul că există mai multe prime în plus care nu erau, dacă se va putea în jumătatea a doua a anului şi vom sta bine financiar vom da mai mult. Dânşii au dezinformat în permanenţă, spunând că se taie 30%, 40%, oamenii nu mai cred”, a comentat managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, precizând că salariaţii care fac parte din sindicatele care nu au semnat acordul cu administraţia vor beneficia doar de drepturile din Contractul Individual de Muncă, adică de nimic. 

Diabetic, în greva foamei

diabeticProtestatarii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că abia marţi după-amiază a venit o ambulanţă pentru a monitoriza starea lor de sănătate. Prima care a sosit la sediul CE Oltenia a fost o salvare de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Ulterior şi-a făcut apariţia şi o salvare a Medservmin, societatea la care CE Oltenia este acţionar majoritar. Printre grevişti se află şi Marius Pascu, în vârstă de 47 de ani, electrician la cariera Peşteana, care este diabetic şi trebuie să ia tratament regulat. Acesta se află încă de luni în greva foamei şi spune că va rămâne alături de colegii săi atâta timp cât va rezista. “Abia la prânz s-au luat măsuri pentru a ne lua glicemia, tensiunea. Eu am diabet de 5 ani, urmez tratament, trebuie să iau pastile tot timpul şi ar trebui să fiu monitorizat. Deocamdată mă simt bine, am avut 162 glicemia. Stau aici cât rezist. Sunt aici pentru discriminările care s-au făcut şi se fac în continuare în această companie”, a spus Marius Pascu. 

Cine se află în greva foamei

Până la închiderea ediţiei erau 25 de salariaţi CE Oltenia în greva foamei. Cei care au pornit protestul încă de luni dimineaţă au fost Manu Tomescu de la Termocentrala Rovinari şi Florin Predescu de la cariera Lupoaia, acestora li s-au alăturat tot luni şi Petre Goanţă-cariera Pinoasa, Relu Constantinescu-cariera Roşia, Marius Pascu - cariera Peşteana. Marţi s-au solidarizat şi: Ionică Bădoiu-Peşteana, Bogdan Croitoru, Tudor Mihart, Dumitru Dragotă, Vasile Mormodol de la cariera Roşiuţa, Gheorghe Igiu-Peşteana, Cristinel Mihart-Roşiuţa, Petre Ruican-Roşiuţa, Nicolae Vasilescu-Roşiuţa, Gheorghe Lungu-Termocentrala Rovinari, Nelu Roşca-Roşiuţa, fraţii Constantin şi Nicolae Bodislav, Matei Stamatoiu, Cristian Miculete şi Bogdan Ungureanu toţi de la cariera Peşteana, Nicolae Bunoaica-Lupoaia, Ion Răuţ şi Lăpăduş Lupulescu de la cariera Roşia. Ultimul care a intrat în greva foamei a fost liderul de la cariera Lupoaia, Nicolae Bădiţa.

grevisti

REACŢIE

Prefectul de Gorj, Alin Văcaru, a avut ieri un mesaj pentru grevişti. „Este un drept al dumnealor să protesteze. Deocamdată, nu ştiu de ce protestează. Dacă sunt abuzuri, eu i-aş sfătui să se adreseze organelor statului. Eu i-am anunţat atât pe cei de la Jandarmi, de la Poliţie, de la Ambulanţă, să verifice în permanenţă, să monitorizeze, iar dacă este nevoie să intervină. (...) Nu este bine ce se întâmplă, în primul rând îşi pun sănătatea în pericol”, a spus Văcaru.

Vizualizări: 210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: