Dumitru Costin: Viaţa minerilor grevişti este în pericol

Blocul Naţional Sindical, condus de Dumitru Costin, a tras ieri un semnal de alarmă cu privire la situaţia angajaţilor din Complexul Energetic Oltenia, aflaţi în greva foamei sau blocaţi în subteranul minei Tehomir. Reacţia a venit după un comunicat controversat al Federaţiei Univers, parte a BNS, în care preşedintele Adolf Mureşan se dezicea de acţiunile de la Gorj. Ulterior, prim-vicepreşedinte Marciuc a precizat că dezicerea se referea doar la violenţele care ar fi existat între doi lideri sindicali la negocieri.

„Nu suntem adepţii violenţei de niciun fel, iar măsurile extreme ce pun în pericol viaţa şi sănătatea colegilor noştri aflaţi în greva foamei demonstrează gravitatea situaţiei create de lipsa unui Contract Colectiv de Muncă aplicabil pentru toţi salariaţii companiei”, se arată în comunicatul semnat de Dumitru Costin, preşedintele BNS. „Pe aceasta cale, cerem imperios conducerii CE Oltenia încetarea presiunii asupra sindicatelor şi membrilor acestora ce nu au semnat Acordul colectiv de muncă, ce în opinia noastră este generatorul acestor acţiuni disperate de protest”, mai arată BNS, care cere implicarea administraţiei locale şi centrale pentru rezolvarea problemelor.

Adresă controversată a lui Mureşan

Comunicatul BNS a venit după o adresă controversată a preşedintelui Federaţiei Univers, Adolf Mureşan, către managerul CE Oltenia Laurenţiu Ciurel. „Greva foamei, blocarea în subteran, încetarea lucrului, agresiuni verbale şi fizice nu ne caracterizează şi ne dezicem de astfel de acţiuni”, se arată în mesaj. Prim-vicepreşedintele Marciuc a precizat ulterior că federaţia se dezice doar de agresiunile fizice şi verbale.

Nici Nelu Roşca, grevist al foamei şi lider sindical afiliat la Univers, nu a părut deranjat de adresa semnată de Mureşan. „Nici eu, ca om, nu aş fi de acord cu această formă de protest, dar discriminările şi abuzurile ne-au făcut de am ajuns aici. Federaţia Univers nu a organizat nicio acţiune, această formă de protest a fost individuală pe fiecare persoană, aici sunt salariaţi din tot CEO, şi din diferite sindicate şi chiar nesindicalizaţi. Federaţia nu poate să agreeze formele de protest extreme, dar în schimb ne sprijină în demersurile noastre pentru obţinerea drepturilor, pentru eliminarea abuzurilor şi încetarea discriminării”, a declarat sindicalistul Nelu Roşca.

Mureşan: Cerem păstrarea drepturilor

Adolf Mureşan a informat administraţia că nu renunţă la revendicările iniţiale şi anume: păstrarea drepturilor salariale la nivelul anului 2014, prima de vacanţă la nivelul salariului mediu brut pe companie, programul de restructurare convenit cu plecarea a încă 2000 de salariaţi pe lângă externalizările de la Cariera Berbeşti-Alunu, reluarea discuţiilor pe salariile compensatorii la cei care au condiţii de pensionare, revenirea la un dialog social cu privire la cotizaţii, cota de combustibil pentru salariaţi să fie discutată în semestrul II al anului 2015. Mureşan a precizat că Federaţia “Univers” are peste 60% din salariaţii companiei ca membri şi este dispusă să încheie Contractul Colectiv de Muncă.

Federaţia “Univers” a transmis o altă adresă ministrului Energiei, Andrei Gerea, în care îi solicită să intervină în deblocarea situaţiei de la CE Oltenia. 

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: