Ciurel are o veste pentru cei 350 de expropriaţi: Am făcut ce-am putut!

Cele 350 de persoane care sperau la un loc de muncă trebuie să uite acest lucru. Ministerul Finanţelor nu a avizat memorandumul prin care câteva sute de foşti angajaţi ai firmelor sindicale să fie preluaţi de către Minprest şi nici bugetul societăţii, a declarat directorul general Laurenţiu Ciurel. Directorul general al companiei spune că l-a depus, nu a fost aprobat, dar mai aşteaptă să vină... un răspuns. În total, circa 900 de persoane au rămas fără loc de muncă după ce C.E. Oltenia a decis rezilierea contractelor cu firmele sindicatelor ce prestau servicii în minerit

Reporter: Vorbeaţi de un termen de 15 septembrie, dată până la care urma să se stabilească soarta angajaţilor de la firmele sindicale care s-au închis.

Laurenţiu Ciurel: Pentru o parte din ei, sunt circa 350. Am bugetat începând din 1 august, de la data cu care au fost disponibilizaţi, am bugetat la Minprest sumele necesare în aşa fel încât să putem să-i angajăm începând cu 15 septembrie. O singură problemă este. Ministerul de Finanţe nu a aprobat mărirea bugetului Minprest. Anul acesta este primul an în care Legea bugetului presupune că şi acele firme la care eşti acţionar majoritar trebuie să urmeze spre aprobare a bugetului acelaşi traseu ca şi firma care-i deţine. Adică, degeaba am eu bugetul Minprest prins în bugetul meu şi aprobat, pentru că şi Minprest trebuie să-şi aprobe la Ministerul Economiei şi la Ministerul Finanţelor. Din păcate, acest memorandum nu a fost aprobat la Ministerul Finanţelor. Am fost împreună cu domnul Alin Văcaru, am făcut tot ce s-a putut, l-am depus acolo şi dacă el vine în timp util, începând cu 16 septembrie, angajarea se poate face într-o zi. Repet, există bugetate sumele necesare pentru angajarea lor. Singura problemă este acest acord.

Rep.: Dacă Ministerul Finanţelor nu-şi va da acordul, există posibilitatea ca Olservmin să se redeschidă, aşa cum spun sindicatele?

L.C.: Nu. Eu nu mai pot să merg pe mâna Olservmin, merg pe o societate pe care eu o pot controla şi ştiu că acele fonduri ajung la oameni şi nu în alte părţi, în alte locuri.

Rep.: Spuneaţi că nu vor exista niciun fel de disponibilizări la Minprest însă angajaţii de la Roşia de Amaradia care prestează pentru carierele din zonă se află în situaţia de a rămâne fără un loc de muncă de la 1 ianuarie 2014. Ce veţi face pentru ei?

L.C.: Chiar astăzi am discutat cu domnul director Antonie, pentru găsirea unei soluţii pentru ca acolo să nu se întâmple treaba asta. Şi cei care sunt acum în concedii fără plată şi nu lucrează, foarte curând vor fi readuşi şi redistribuiţi.       

Rep.: Când veţi da cele două cariere de la Govora şi de la Mehedinţi principalilor beneficiari?

L.C.: Există intenţia de a face un studiu în sensul acesta. Eu nu pot să merg la o fuziune sau la o splitare a activităţii fără să văd că aceasta aduce ceva. Nu pot pur şi simplu să decid lucrul acesta. O să vă anunţ foarte curând ce iese din acest studiu pentru că se ocupă cineva de la Divizia Minieră şi foarte repede, în două săptămâni probabil, cu siguranţă vom avea un astfel de studiu în care se ştim ce câştigăm. Dacă vom câştiga ceva vom da drumul la procesul de splitare, de împărţire.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: