Fondul Proprietatea: Profitul CEO la șase luni, o pierdere uriașă

Restructurare, restructurare, restructurare! Asta cere acționarul minoritar Fondul Proprietatea de la Complexul Energetic Oltenia, considerând că este unica opțiune a companiei. Managerul Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, a făcut pentru ziarul Pandurul câteva comentarii față de execuția bugetară la șase luni a CE Oltenia. Acesta a criticat echipa de conducere din pricina creanțelor foarte mari ale companiei ce trebuie recuperate de la Regia Autonomă de Activități Nucleare (RAAN) sau Termo Craiova. În plus, managerul FP a adăugat că, în aceste condiții, în care compania are de recuperat sute de milioane de lei, profitul de 25 de milioane înregistrat la șase luni este de fapt o pierdere uriașă.     

Reporter: Având în vedere că din execuţia bugetară la şase luni rezultă o reducere majoră a activităţii comparativ cu cea programată la începutul anului, considerați că actuala conducere a companiei şi-a îndeplinit indicatorii din planul de management?

Greg Konieczny: Rezultatele la şase luni arată slăbiciunile companiei în condiţiile negative din această perioadă pe piaţa energetică. Din cauza lipsei măsurilor de restructurare, care ar fi trebuit luate acum multă vreme, compania nu a reuşit sa vândă pe piaţă producţia de energie asumată în buget, pentru că au fost costuri de producţie ridicate. Mai mult, dacă luăm în considerare creanţele restante de la companiile de stat (precum RAAN, CET Govora sau Termo Craiova), care se ridică la aproape 500 milioane RON, ajungem la concluzia că profitul operaţional de 25,5 milioane RON raportat pe prima jumătate a anului 2013 este, de fapt, o pierdere uriaşă. Conducerea companiei trebuie să rezolve această problemă urgent.

Rep.: Cum comentaţi faptul că din execuţia bugetară la şase luni rezultă o îndeplinire a planului anual de investiţii de numai 20%? Este pusă în pericol activitatea viitoare a companiei în lipsa acestor investiţii?

G.K: Planul de investiţii al companiei trebuie analizat de către conducere, care trebuie să prioritizeze şi apoi să continue doar cele mai profitabile investiţii, având în vedere noile condiţii de pe piaţa de electricitate. În opinia noastră, investiţiile bugetate pentru anul 2013 erau nerealiste încă de la început şi imposibil de finalizat de către o companie care nu reuşeşte să genereze suficienţi bani din cauza profitabilităţii slabe. Doar după o restructurare profundă va putea conducerea să dezvolte un plan de investiţii care poate genera o viitoare creştere a companiei şi crea valoare pentru acţionarii săi.

Rep.: Fondul Proprietatea susţine intenţia administraţiei privind externalizarea unor cariere miniere? Exemplu: trecerea Carierei Husnicioara la RAAN şi a Carierei Berbeşti la CET Govora.

G.K.: Nu avem cunoştinţă de vreun plan de externalizare a activelor miniere care să fi venit din partea conducerii şi a Consiliului de Supraveghere. Suntem pregătiţi să analizăm un astfel de plan şi vom susţine orice iniţiativă a conducerii care va îmbunătăți profitabilitatea companiei şi va crea valoare pentru acţionarii săi.

Rep.: Fondul Proprietatea susţine intenţiile de preluare a unor capacităţi de producere a energiei cum ar fi grupul pe gaz de la Brăila sau termocentrala Halânga de la Severin? Motivaţi.

G.K.: Fondul Proprietatea este pe deplin împotriva propunerii de a compensa creanţele restante ale companiilor de stat cu active care generează pierderi. Această practică reprezintă un ajutor de stat şi va crea daune uriaşe companiei şi acţionarilor acesteia. Vom lua toate măsurile legale posibile împotriva acestui gen de acţiuni. În acelaşi timp îndemnăm conducerea companiei să ia toate măsurile posibile pentru a recupera creanţele restante istorice, care ajung la 500 milioane RON.

Rep.: Vi s-a pus la dispoziţie planul de management al lui Laurenţiu Ciurel, director general executiv al Complexului Energetic Oltenia?

G.K.: Conform celor mai bune standarde de guvernanţă corporativă, planul de management este un document care necesită aprobarea Consiliului de Supraveghere şi nu a fost prezentat acţionarilor.

Vizualizări: 206

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: