Popeangă: Mixul termo-hidro nu se va realiza anul acesta

Deputatul PSD Vasile Popeangă este de părere că mixul energetic termo-hidro nu se va mai realiza anul acesta. Mai mult, dacă CE Oltenia nu va produce energie la un preţ mai mic nu va putea să vândă energie. Pe de altă parte, Popeangă spune că decizia lui Ciurel de a sista finanţarea firmelor prestatoare a fost o mare greşeală, mai ales că salariaţii concediaţi nu vor putea fi integraţi la Minprest atâta timp cât nu se face o dovadă că ar aduce beneficii mai mari companiei.  

Reporter: Aţi avut discuţii recent cu oficiali ai Guvernului în legătură cu problemele CEO?

Vasile Popeangă: Am mai discutat, dar nu vreau să le fac publice, că nu vreau să mă laud.

Rep.: Credeţi că se va mai înfiinţa mixul termo-hidro anul acesta?

V.P.: E complicată crearea unor noi structuri energetice acum, pentru că nu vrea Fondul Proprietatea, s-au făcut sesizări pe la Fondul Monetar Internaţional şi aşa mai departe. Am multe reţineri vis-a-vis de construcţia unor asemenea structuri în acest an. Părerea mea este că nu se va întâmpla deoarece, ca să poată fi făcute aceste structuri, ar trebui şi în legislativ să se facă legea holdingului, sunt mai multe lucruri care trebuie reglementate.  Sincer, credeam că se va face anul acesta, dar după părerea mea şi din informaţiile pe care le am vor fi greu de făcut asemenea structuri.

Rep.: Aţi auzit despre posibilitatea disponibilizării a 8000 de salariaţi de la CE Oltenia?

V.P.: Ca să fiu sincer, n-am auzit. Eu ce ştiu, şi asta o spun ca economist şi având în vedere experienţa pe anul acesta, este că, dacă CEO nu se va integra într-o structură energetică care să producă energia la un preţ mai mic de 180 lei, vor fi probleme, vor fi probleme cu vânzarea energiei, chiar dacă se încearcă acum contracte bilaterale.

Rep.: Ce părere aveţi despre declaraţia domnului Morega conform căreia parlamentarii USL ar cere demisia domnului Ciurel?

V.P.: Am auzit discuţiile astea, prin presă circulă că ar fi fost şi o întâlnire între parlamentarii USL-ului. Eu vă spun foarte sincer, nu ştiu de aceste discuţii şi de aceste întâlniri. În ceea ce mă priveşte pe mine declar foarte cert, nu voi participa la o asemenea întâlnire să determinăm o schimbare politică la Complexul Energetic. N-au ce să caute oamenii politici în managementul de la CEO. Noi putem cel mult să consultăm pe baza unor date, a unui bilanţ, să constatăm o situaţie de fapt şi să ne spunem un punct de vedere vis-a-vis de acea situaţie pentru că legal nu putem să intervenim în schimbarea managerului general.

Rep.: Cum vedeţi această amânare a angajării celor câteva sute de angajaţi de la firmele prestatoare?

V.P.: După părerea mea, a fost o greşeală a managerului general sau a managementului de la Complexul Energetic Oltenia când s-a oprit finanţarea către aceste societăţi. Trebuia continuată finanţarea şi în anul 2013 şi făcută în cursul acestui an o analiză a redistribuirii forţei de muncă de la aceste entităţi către alte unităţi ale Complexului Energetic. Până la urmă, urmare a discuţiilor, urmare a solicitărilor, a situaţiei acelor oameni care au lucrat la aceste societăţi, va trebui găsită o soluţie de angajare sau de reangajare. Dacă nu se găseau soluţii, sigur că putea să iasă foarte corect managerul general să spună, domne n-am găsit soluţii de angajare. Sunt convins că au mers pe soluţia să fie angajaţi la Minprest aceşti lucrători ori Minprest nu poate să angajeze pentru că este prins cu un anumit număr de angajaţi pe care nu-l poate depăşi decât justificând foarte bine acele depăşiri pe număr de salariaţi, adică prin faptul că acei salariaţi ar aduce venituri în plus la societatea şi nu ar crea pierderi pentru societate.

Rep.: Asocierea PSD-ului cu conducerea CEO credeţi că va avea un efect negativ pentru partid la următoarele alegeri?

V.P.: Dacă se merge pe această linie de asociere a PSD-ului cu Complexul Energetic Oltenia şi vor urma nişte măsuri mai dure în perioada următoare, sigur că formaţiunea politică care va avea de pierdut este PSD-ul. Discutând ca om politic sigur că nu îmi convine pentru că eu, de exemplu, niciodată nu mă bag să dau indicaţii domnului Ciurel cum să conducă Complexul Energetic, pe cine să pună director, pe cine să schimbe. Au fost oameni care au venit la mine, care sunt pesedişti şi care au fost schimbaţi de pe funcţii pe care le deţineau când era PDL la putere, unii din ei mi-au făcut şi mie campanie electorală. Le-am răspuns că noi nu ne băgăm.

Vizualizări: 212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: