Ciurel condamnă exportul de energie care a dat de lucru minerilor

Anul 2010 a fost unul extrem de greu pentru mineri şi pentru energeticienii din termocentrale, pe fondul scăderii cererii de energie, dar şi a recordului de producţie pe hidro. Sfârşitul verii le-a adus acestora o gură de oxigen, după ce cu sprijinul Ministerului Economiei a fost făcut un pachet de 500 MW pentru export, livrat prin Electrica. În acest pachet a fost pusă energie de la Turceni şi Rovinari, dar şi de la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Mii de oameni, mineri şi energeticieni, au avut în continuare de lucru. Fapt care l-a nemulţumit pe fostul director general al CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel, exponentul PSD în materie de minerit şi energie, care a condamnat faptul că energia a mers la export în loc să fie vândută pe bursă. Acolo unde, de fapt, nu o cumpăra nimeni. Deşi susţine că nu are documente, şi nici date cât de cât precise, Ciurel a declarat ieri că ştie sigur că exportul nu este decât un tun marca Videanu-Manţog.

Laurenţiu Ciurel a lansat pe piaţa media nişte zvonuri, în speranţa că organele statului se vor autosesiza şi vor chema directorii din minerit să dea cu subsemnatul. Mai exact, fostul director al Complexului Energetic Rovinari, actualmente vicepreşedinte al PSD Gorj,  a declarat că în urma intervenţiei democrat liberalului Ionel Manţog la fostul ministru al Economiei Adriean Videanu s-a făcut un export de energie către o firmă din Cipru: ”Acest export de energie s-a făcut către o firmă din Cipru, RUT NAP care are o filială în România pe centura Ploieştiului, este o firmă care funcţionează cu un calculator şi trei angajaţi. Ilegalitatea este că acest export de 500 de MW nu a fost făcut pe bursă aşa cum prevede legea energiei, motiv pentru care multe capete o să aibă de suferit“, a declarat Laurenţiu Ciurel.

Manţog: „Acest export de energie a salvat locuri de muncă”

Exportul de energie de la complexurile Turceni si Rovinari a fost făcut prin intermediul Electrica în luna septembrie a acestui an, motiv pentru care cele două entităţi energetice nu au fost implicate în intermedierea exportului către alte firme. “Toţi minerii ştiu că datorită acestui export au mai avut de lucru o bună perioadă de timp. A fost făcut un coş cu energie de la Turceni şi Rovinari, precum şi de la Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, iar preţul primit de noi a fost chiar mai bun decât pe bursă. Ciurel nici nu merită să comentez aberaţiile pe care le spune”, a declarat Manţog.

Ciurel a mai spus că acest contract de export a fost cauza pentru care Videanu nu mai e ministru, precum şi cea a întârzierii Electra. „Întrece orice limită a bunului simţ”, este replica lui Manţog.

Ciurel recunoaşte că nu are dovezi

Laurenţiu Ciurel recunoaşte că nu are dovezi pentru afirmaţiile pe care le face, dar cu toate astea speră ca organele statului să se autosesizeze. “Nu deţin niciun document, dar ştiu că aceste contracte există, iar dumneavoastră presa deţineţi mai multe mijloace decât mine să aflaţi amănunte. Nu vreau să mă duc să fac sesizări scrise, nu sunt turnător, dar spun public ce ştiu, poate cineva se autosesizează ca în alte cazuri”, a mai spus vicepreşedintele PSD Gorj.

Ciurel spune că Manţog este „creierul mega-afacerii” pe care a descoperit-o în urma cu 2 săptămâni. ”Această afacere are profit lunar de 4 milioane de euro pe lună şi a fost gândită de Ionel Manţog, el a fost creierul, iar Videanu a pus-o în aplicare, acesta este şi motivul pentru care nu mai este ministru în momentul de faţă şi tot datorită acestui export a fost amânată şi înfiinţarea Electra. Semnătura lui Manţog nu apare sigur pe niciunde, dar cu siguranţă cele ale lui Graure sau Hoară apar”, a adăugat Laurenţiu Ciurel.

Graure: „Este o ruşine pentru judeţul Gorj să spună aşa ceva”

Directorul general al Complexului Energetic Turceni, Octavian Graure, a declarat că exportul de energie a adus numai beneficii, iar acuzele lui Ciurel sunt o ruşine pentru judeţul Gorj. ”Este o ruşine pentru judeţul Gorj să spună aşa ceva, având în vedere situaţia care a fost în vara acestui an, în condiţiile în care hidro a produs foarte mult, au fost eforturi deosebite făcute de oameni responsabili din Gorj, şi s-a reuşit abia la 1 septembrie şi în octombrie două contracte, care au fost făcute cu Electrica. Acest contract a făcut numai bine minerilor şi energeticienilor, a fost un lucru benefic”, a declarat Octavian Graure, care nu înţelege perseverenţa unora de a face rău producătorilor de energie cu astfel de minciuni.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: