Ciurel, obligat să taie o treime din costurile CE Oltenia

Managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a anunţat în ziarul Bursa că va face o rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al complexului. Ciurel a spus că bugetul va fi fundamentat pe o producţie anuală de 12,5 TW, faţă de 18,5 TW cât s-a estimat la începutul anului că se va produce în 2013. Sindicatele din mine-energie au susţinut de la început că bugetul a fost fundamentat de estimări aberante, adică pe o producţie de energie de 18,5 TW şi o producţie de lignit de 30 de milioane de tone. Rectificarea bugetului pe o producţie cu o treime mai mică înseamnă că atât veniturile, cât şi cheltuielile estimate la începutul anului trebuie reduse cam în aceeaşi proporţie. Este puţin probabil ca echipa lui Ciurel să reuşească asta fără să umble din nou la salarii.

Guvernul a aprobat în şedinţa din 24 iulie bugetul complexului pe anul 2013, aşa cum a fost fundamentat la început de an. CE Oltenia a estimat venituri de 5.688.493 mii de lei şi cheltuieli totale de 5.508.493 mii de lei, rezultând un profit de 180 de milioane de lei, a anunţat Guvernul.

Acum două zile, CE Oltenia a publicat pe site că şi-a planificat pentru 2013 o producţie de energie de 18,5 TWh. După numai o zi, Laurenţiu Ciurel a declarat într-un interviu pentru Ziarul Bursa că a estimat pentru 2013 o producţie de 12,5 TWh!!! Mai mult, Ciurel a confirmat că este nevoie de rectificarea bugetului. O rectificare negativă. Din nou CE Oltenia a publicat nişte date despre care conducerea ştia că în câteva zile nu vor mai fi de actualitate.

Bugetul companiei, mai mic cu 30%

Conducerea CE Oltenia va cere rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli (BVC) aprobat acum o săptămână de Guvern, deoarece ţintele alese sunt mult prea mari. Laurenţiu Ciurel şi-a asumat pentru 2013 o producţie de 18,5 TW şi o cantitate livrată de 16,4 TW, mult prea mult pentru cererea din piaţă şi vânzările companiei. Întrebat cât la sută din producţia estimată de Complexul Oltenia pentru 2013 este contractată la această dată, Ciurel a răspuns că: „Producţia estimată de companie pentru anul 2013 este de 12,5 TWh, din care 7 TWh (56,75%) este deja contractată“. Practic, după rectificare, producţia este estimată la 12,5 MWh, mai puţin cu 6 TWh decât estimarea iniţială. „Da, este necesară o rectificare a BVC-ul companiei în funcţie de indicatorii realizaţi, deoarece scăderea cu 20% a consumului de energie în sistem faţă de 2012 şi creşterea ponderii pe piaţă a energiilor regenerabile au dus la nerealizarea bugetului iniţial“, a declarat Ciurel.

Sindicalistul Ion Ruşeţ a declarat că, din informaţiile pe care le are, în acest moment se lucrează la rectificarea bugetului pe 2013. „Asta va însemna o scădere a câştigului, lucru care ne îngrijorează. Se poate modifica şi fondul de salarii“, a declarat Ruşeţ.

VÂNZĂRI

Laurenţiu Ciurel a spus că până acum are contracte bilaterale de aproximativ 1 TWh. Acesta spune că a vândut pe toate pieţele de energie electrică aproximativ 5 TWh, din care 18%, contracte bilaterale, iar 22% a fost vândută pe piaţa zilei următoare. Valoarea totală a energiei contractate este de 944 milioane lei, a mai spus Ciurel.

VRAIŞTE

Surse politice spun că Ciurel este obligat să rectifice bugetul deoarece, după prezentarea bilanţului la şase luni, mai mulţi funcţionari din Ministerul de Finanţe şi-au pus mâinile-n cap.

Vizualizări: 78

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: