Ciurel prelungeşte negocierile pentru CCM şi sistează acordarea unor drepturi!

Decizie stupidă a administraţiei Complexului Energetic Oltenia! Managerul Laurenţiu Ciurel a remis un comunicat de presă în care anunţă că negocierile pentru contractul colectiv de muncă al minerilor şi energeticienilor sunt prelungite până pe 14 februarie, însă în acest timp înştiinţează cei 18.800 de salariaţi că nu-şi vor mai primi unele drepturi!!

„Regretăm ca datorită acestei întârzieri o parte din drepturile deja convenite pe parcursul negocierilor nu se pot acorda până la finalizarea şi înregistrarea contractului“, se arată la finalul comunicatului de presă. Administraţia nu explică de ce trebuie să plătească salariaţii pentru disputele administraţiei cu sindicatele.

Liderul sindical Marin Condescu a declarat ieri presei că sindicatele şi administraţia au acelaşi interes: „Negociem, negociem, negociem! Vom negocia până când vom reuşi. Totdeauna când vorbeşti reuşeşti. Le transmit membrilor de sindicat să aibă încredere că vom reuşi fiindcă şi administraţia are acelaşi interes ca şi sindicatele şi o să funcţioneze“, a declarat Condescu.

Mai puţine zile de concediu

Sindicatele şi administraţia au luat ieri decizia de a prelungi cu două săptămâni discuţiile pe marginea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă. Discuţiile au ajuns la stabilirea unei grile de salarizare şi a zilelor de concediu suplimentare. Administraţia a anunţat un nou termen pentru semnarea contractului: 14 februarie. Motivul? „Singura problema rămasă în divergenţă este cea referitoare la zilele de concediu de odihnă suplimentar. Datorită acestei situaţii, termenul final de negociere nu a putut fi respectat convenindu-se un nou termen de finalizare până în 14.02.2013“. Practic, cele două părţi mai au nevoie de 2 săptămâni pentru a rezolva problema zilelor de concediu, după alte două luni şi jumătate de negocieri!

CEO explică faptul că în anul 2012 compania a plătit un număr de 129.323 de zile de concediu de odihnă suplimentar pentru condiţii de muncă speciale, deosebite, grele, vătămătoare şi periculoase, cu o medie de 8 zile lucrătoare pe salariat anual şi un număr maxim de 12 zile. Costurile, se mai arată în comunicat, au fost de „aproximativ 52 milioane lei şi necesitatea asigurării unui personal suplimentar de circa 700 de persoane“.

Practic, administraţia sugerează diminuarea zilelor de concediu suplimentar cu până la 12 zile. Sindicatele nu au acceptat propunerea de diminuare. „Administraţia propune o reducere a numărului de zile de concediu suplimentar în aşa fel încât concediul mediu total pe salariat, care in prezent este de 33 de zile, sa fie diminuat“, se mai arată în comunicatul de presă.

ULTIMATUM

Ultimatumul a fost cuvântul cheie al acestor negocieri. Ambele părţi, şi administraţia şi sindicatele, au dat la un moment dat termene limită! Primii au fost sindicaliştii, care au avansat data de 16 ianuarie, CEO a spus 30 ianuarie.

CERTITUDINE

Mitrescu a declarat ieri că singurul lucru cert este acordarea unei prime de vacanţă de 75% din salariu, dar nu mai puţin de 3000 de lei, precum şi reunirea unor sporuri şi venituri în două pachete pe minerit şi pe energie, sumele fiind eliberate în funcţie de vânzarea de energie. În aceste pachete de energie va fi inclus procentul de 3% din fondul de salarii, obţinut cu acceptul Guvernului deoarece CEO a făcut profit, dar şi peste zece sporuri.

NIMIC

Sindicalistul Mitrescu a mărturisit că banii ce reveneau sindicatelor, acea cotă de 6,5 la mie din fondul de salarii, nu vor mai fi acordaţi. „Nu am făcut un subiect din asta. Nu se mai acordă acea cotă asta e. Nu ni se vor  mai deconta abonamentele la telefon, benzina“, a declarat Mitrescu. Managerul Laurenţiu Ciurel a declarat într-o conferinţă de presă că acea cotă de 6,5-7,5 la mie din fondul de salarii băga în bugetul sindicatelor circa 80 de miliarde de lei vechi. 

Vizualizări: 144

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: